3. Havalimanı'nın ilk etabı için imzalar atıldı maç başladı ama kurallar değişti

İstanbul'da yapılması planlanan 3. Havalimanı'nın ilk etabı için imzalar atıldı, maç başladı ama kurallar değişti. Çünkü 2013'te ihaleyi alan firma kredi bulamadı, devlet hazinesi garanti veremedi. Krizin çözümü için devreye Hükümet girdi, hukuk çiğnendi, projeye Devlet Hava Meydanları İşletmesi gelir garantisi verdi, 3 büyük kamu bankası ile finans anlaşması imzalandı. Yani 3'üncü havalimanının maliyeti vatandaşın cebinden çıkarıldı.

3. Havalimanı'nın ilk etabı için imzalar atıldı maç başladı ama kurallar değişti

İstanbul'un akciğerleri Kuzey Ormanları katledilerek yapılan 3. Havalimanı'nda maç başladı, kurallar değişti.

Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Konsorsiyumu, 2013'te 22 milyon Euro'ya ihale ettiği proje için kredi bulamadı.

22 Milyar Euro ile başlayan projenin maliyeti 2 yıl içinde 36 milyar Euro'ya çıktı. İhaleyi alan konsorsiyum ne yerli ne yabancı banklarla kredi için anlaşamadı. Projeyi alan konsorsiyumla yapılan anlaşmayla zarar devlet hazinesinden, yani vatandaşın cebinden çıkacaktı ama hukuk izin vermedi.

Finans sorunu nedeniyle yaşanan kriz için AKP Hükümeti düğmeye bastı, Türkiye tarihinde ilk kez bir kamu kurumu, Devlet Hava Meydanları İşletmelesi, projeye garantör oldu.

KDV’si ile birlikte 36 milyar Avro’yu bulan projenin ilk etabının 4,5 milyar Avro'luk finanasmanını yine Hükümet'in baskı ile 3 büyük kamu bankası ve 3 özel banka üstlendi. Yani kısacası, "Milletin cebinden bir kuruş çıkmayarak" yapılacağı söylenen 3'üncü havalimanın maliyeti vatandaşın kesesinden çıkarıldı.

4,6 MİLYAR EURO'NUN 3,5 MİLYARI KAMU BANKALARINDAN

Ziraat 1,5 milyar Avro Halkbank 1 milyar Avro Vakıfbank 1 milyar Avro

1,1 MİLYARI DA ÖZEL BANKALARDAN

Denizbank 500 milyon Avro Garanti Bankası 300 milyon Avro Finansbank 300 milyon Avro

ulusalkanal.com.tr