İsviçre o kanunu kaldırıyor

AİHM Büyük Daire'nin mahkum ettiği İsviçre'de sıra, soykırım yasasının kaldırılmasına geldi. İsviçre basını, Adalet Bakanlığı'nın bir komisyon kurduğunu ve yasayı değiştirmek için harekete geçtiğini yazdı.

İsviçre o kanunu kaldırıyor

Türkiye'nin soykırım yalanı ile ilgili AİHM Büyük Dairede kazandığı zafer Avrupa Ülkelerine geri adım attırmaya başladı.

İsviçre basını Adalet Bakanlığı'nın "Ermeni soykırımı yoktur" denilmesini suç sayan yasayı değiştirmek için harekete geçtiğini yazdı.

İsviçre'nin Tages Anzeiger ve Neue Zürcher Zeitung gazeteleri, İsviçre Adalet Bakanlığı'nın yasayı değiştirmek üzere bir komisyon kurduğunu duyurdu.

Gazeteler İsviçre'nin 6 ay içinde AİHM kararının gereğini yapmak zorunda olduğunu belirtti.

AİHM kararını etraflıca inceleyecek olan Bakanlık, kararı nasıl uygulamaya koyacağını en geç 6 ay içerisinde Avrupa Konseyi’nin Bakanlar Komitesi’ne rapor edecek. İsviçre'nin yapacağı değişiklikler bu raporda yer alacak.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Sözde soykırımı inkar" yasasının çıkarıldığı diğer ülkelerde de çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Öte yandan Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, AHİM'in "1915 olaylarıyla Yahudi soykırımının farklı olduğuna karar verdiğini" söyledi.

Hürriyet gazetesine konuşan Türmen, "AİHM Yahudi soykırımını inkara cezayı ifade özgürlüğüne aykırı görmüyor. Ancak Perinçek'in beyanlarının nefret söylemi ve ırkçılık olmadığına dikkat çekiyor" dedi.

"Mahkeme bu kararı ayrıntılı bir şekilde tartıştı diyen Türmen, "Demokratik bir toplumda böyle bir madde konulmasının ifade özgürlüğü ile bağdaşmadığına karar verdi" dedi.