Dilma Rousseff ikinci kez seçildi

Brezilya, Ukrayna ve Tunus'tan seçim heyecanı vardı. Brezilya'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde İşçi Partisi adayı Dilma Rousseff ikinci kez seçildi. Ukrayna ve Tunus'taki seçimlerin sonuçları ise henüz resmi olarak açıklanmadı.

Dilma Rousseff ikinci kez seçildi

Brezilya, Ukrayna ve Tunus. Üç ülkede milyonlarca seçmen yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Brezilya'daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 143 milyon seçmen gelecek dört yıldaki Cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti.

İlk turun galibi yüzde 42 oy oranıyla sol kanat lideri İşçi Partisi adayı Dilma Rousseff oldu.

İkinci turda Sosyal Demokrasi Partisi Adayı Aecio Neves ile yarışan Dilma Rousseff, oyların yüzde 51 buçuğunu kazanarak ikinci kez seçildi. İşçi Partisi de 16 yıldır iktidarda kalmayı başarmış oldu.

Rousseff ağırlıkla yoksul kesimlerden destek gördü. Rousseff, sosyal programların devamını, ekonomide devletin etkisinin artmasını, ücret artışı ve yeni istihdam alanları açılarak yoksullarla zenginler arasındaki gelir farkının azaltılmasını öngörüyor.

Seçimlerin bir diğer adresi Batı'nın "Arap Baharı" eylemlerine ilk maruz kalan ülke Tunus. Tunuslular 2011’de Zeynel Abidin bin Ali'nin iktidarının devrilmesinin ardından ilk kez genel seçimler için sandık başına gitti.

Katılım oranının yaklaşık yüzde 62 olduğu açıklandı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ancak oyların yüzde 40'ını alan laik Nida Tunus Partisi’nin kazanması bekleniyor.

Ukrayna'daki seçimlere ise Batı yanlıları damga vurdu. Ukrayna Merkez Seçim Kurulu’nun yaptığı açıklamaya göre, Başbakan Arsenıy Yatsenyuk’un Halk Cephesi yüzde 21,71 oy aldı. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Bloku yüzde 21,59 destek buldu. Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım ile eylemlerin sürdüğü bölgelerde seçim yapılmadı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, yaptığı açıklamayla koalisyon işareti verdi. Poroşenko, batının istediği reformları gerçekleştirecek iki partinin şu ana kadar belli olan sonuçlara göre yüzde 42’nin üzerinde oy aldığını söyledi. Çoğunluk hükümeti kurulması için koalisyon çalışmalarına başlanacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr