İran'dan ambargo tepkisi

ABD, Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen, İran’a yönelik silah ambargosunu da içeren yaptırımları yeniden yürürlüğe soktu. Washington, karara gerekçe olarak "İran'ın nükleer anlaşma yükümlülüklerine uymadığını" ileri sürdü. ABD'nin yaptırımları silah gibi kullandığına dikkat çeken Tahran yönetimi ise, uluslararası camiayı, ABD zorbalığına karşı ortak tavır belirlemeye çağırdı. ve Avrupa Birliği ise, nükleer anlaşmadan çekilen Trump yönetiminin, yaptırım sürecini başlatamayacağını duyurdu.

İran'dan ambargo tepkisi

ABDİran'a yönelik yaptırımlar için harekete geçti. İran, ABD zorbalığına karşı birleşme çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler kararlarını dinlemedi. İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe soktu.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. Pompeo, İran'ın, nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndaki yükümlülüklerine uymadığını ileri sürdü. “Güvenlik Konseyi’nin eylemsizliği, İran’ın 18 Ekim’de konvansiyonel silahlar satın almasının önünü açacaktı. Neyse ki bunu engellemek için gerekli önlemleri aldık." dedi.

Tahran yönetiminin yaptırımlara yanıtı sert oldu. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “ABD, zorbalıkla muamele ederse bizden kesin bir yanıt alır” dedi.

Ruhani, Washington yönetiminin Birleşmiş Milletler’de son bir ayda İran'a karşı 3 defa başarısızlığa uğradığına dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, ABD'nin uluslararası kamuoyunda İran aleyhinde bir birlik sağlayamadığı için yaptırım tehdidiyle baskı yapmaya çalıştığını belirtti. “Uluslararası camia bu zorbalığa karşı nasıl bir tepki göstereceğine karar vermelidir." Dedi.

Avrupa Birliği’nden de Tahran Yönetimini destekleyen açıklamalar geldi. Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Washington yönetiminin nükleer anlaşmadan çekildiğini anımsattı. "Bu nedenle ABD, anlaşmada taraf ülke sayılamaz ve yaptırım sürecini başlatamaz." dedi.

ulusal.com.tr

abd iran Birleşmiş milletler tahran