Es Sefir yazarı El Amin: Türkiye, Suriye açmazından İran ile çıkabilir

AKP’nin çıkmaza giren Suriye politikasıyla ilgili Lübnan Es Sefir gazetesi çıkış yolu olarak İran’ı gösterdi. Gazete yazarı Vasfi El Amin "Türkiye’nin sürüklediği çıkmazdan kurtulması için İran’la kurulacak diyaloğun belirleyeci olacağını" yazdı. Amin “İran’la anlaşma olmadan sıfır soruna dönüş mümkün değil” dedi.

Es Sefir yazarı El Amin: Türkiye, Suriye açmazından İran ile çıkabilir

AKP’nin Suriye politikası Arap basınının her gün işlediği konular arasında. Lübnan Es Sefir gazetesi uçak krizinden sonra tamamen açmaza giren Suriye politikası ile ilgili İran üzerinden bir çıkış yolunun hala mümkün olduğunu yazdı.

Gazete yazarı Vasfi el Amin’in yazısının başlığı; “İran Türkiye’nin kendi çıkmazından çıkış kapısıdır.” Amine göre kilitlenen Türkiye dış politikası, İran’la kurulacak yeni ilişkiye göre sağlıklı bir rotaya girme olanağına sahip.

Amin, bu noktada AKP’nin önündeki üç formüle dikkat çekti. Birincisi; Amerika Birleşik Devletleri’nde Rusya, İran, Suriye ve Hizbullah eksenine karşı daha sert politika uygulayacak bir yönetimin iş başına geçmesi. İkincisi; Suriye’deki cihatçılara silah desteğinin artırılarak krizin uzatılması. Üçüncü ve en az maliyetli olarak tanımlanan yol ise İran üzerinden Türkiye’nin Moskova, Şam ve Bağdat ile kopan ilişkilerinin onarılması.

AKP ve Erdoğan’ın İran’la varacağı anlaşma üzerinden hala çıkış imkanı olduğunu ileri süren Es Sefir yazarı, bu konuda zamanın daraldığını da belirtti. “İran’la anlaşmadan sıfır soruna dönüş mümkün değil” diye yazdı.

ulusalkanal.com.tr

türkiye rusya iran suriye lübnan