Kritik toplantı başladı!

Kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez başkanlık ettiği toplantı öncesi MGK üyeleriyle basına görüntü verdi. MGK'da gündem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin talep ve itirazları. Askeri Yasak bölgenin sınırının genişletilmesi, terörle mücadelede yetki ve yasal güvence konuları MGK'da ele alınacak konular arasında.

Kritik toplantı başladı!

Devletin zirvesini buluşturan kritik Milli Güvenlik Kurulu toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MGK üyeleriyle toplantı öncesi gazetecilere poz verdi.

Erdoğan başkanlığında ilk kez yapılaan toplantının gündemi yoğun. Toplantıda önce çıkan konular, Irak'ın ve Suriye'nin Kuzeyinden gelen bölücü terör tehdidi ile Türkiye'de yaşanan PKK eylemleri. Açılımın geldiği nokta da bu bağlamda MGK'da ele alıncak.

Türk Silahlı Kuvvetleri MGK'da bölücü terör ile mücadele ile ilgili taleplerini sunacak. Asker, Valilerde olan operasyon yetkisini yeniden istiyor. Bunun içinde son Yüksekova saldırı örnek gösteriliyor. Suriye'de ve Irak'tan Türkiye yönelen tehditler üzerine sınır güvenliği de askerin öne çıkan gündem maddesi. TSK, 1 derece güvenli bölgelerin derniliğinin 600 metreden 10 kilo metreye çıkarılmasını istiyor. Türk Ordusu Türkiye'nin bütünlüğü için Irak'tan ve Suriye'den yönelen PKK tehdidine karşı yasaklı bölgelerinin derinliğinin değişmesiyle bir duvar çekmeyi hedefliyor.

Terörle mücadele de askerin taleplerinde biri de yasal güvence. Türk Silahlı Kuvvetleri bölücü terörle mücadelesi açılım sürecinde suç sayıldı ve yargılandı. İşte buna hükümetten yasal güvence isteniyor.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın İçişleri Bakanlığı'na bağlanması da MGK'nın gündeminde... Devir konsunda ciddi güvenlik risklerinin doğacağını belirten TSK'nın kesin itirazları var.

MGK'daki önemli başlıklardan biri de F tipi örgüt. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işareti meydanlardan vermişti.

F tipi örgütün Kırmızı Kitap'a alınarak Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin değiştirilmesi bekleniyor.

Kritik MGK öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu Başkanlığında hazırlık toplantısı gerçekleştirildi. Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan toplantıya Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcıları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

ulusalkanal.com.tr