Çiftçilerden tarihi buluşma
Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle çiftçiler 14 Mayıs’ta Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda buluşacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği yetkilileri Ankara buluşmasına 50 bin çiftçinin geleceğini açıkladı
Türkiye Ziraat Odaları BirliğiDünya Çiftçiler Günü nedeniyle Ankara buluşmasına hazırlanıyor. 14 Mayıs günü saat 12.00’de Tandoğan’da düzenlenecek miting için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, mitinge Türkiye’nin 81 ilinden, 766 ziraat odasından katılım olacağı ifade edildi. Otobüslerle Ankara’ya gelecek olan çiftçiler Tandoğan meydanında gövde gösterisi yapacak. Mitingde Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçilere hitaben bir konuşma yapacak. Bayraktar, konuşmasında çiftçilerin içinde bulunduğu olumsuz koşulları, sorunlarını ve çözüm yollarını anlatacak. Bu arada Bayraktar’ın çiftçinin hükümetten isteklerini de dile getirmesi bekleniyor. 14 Temmuz Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle yapılacak mitinge yaklaşık 50 bin çiftçinin gelmesini beklediklerini ifade eden TZOB yetkilileri, mitingin çiftçilerin dertlerini anlatacakları bir platform olacağını söylediler.
KOMŞULARLA İLİŞKİLER
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Ankara’ya gelmeye hazırlanan Antalyalı ve Mersin’li çiftçiler hükümetin izlediği dış politikaya dikkat çektiler. İzlenen yanlış politikanın bedelini çiftçilerin ödediğini vurgulayan çiftçiler, Rusya ve Suriye krizlerinin yaşamlarına olumsuz etkilerini anlattı. Antalyalı çiftçilerden Ahmet Günday, Mustafa Demirci, Kazım Kahya ve Şakir Yıldırım, Rusya ile yaşanan kriz sonrasında turfanda sebze üreticisinin ortada kaldığını hatırlatarak, “Rusya krizi bizi perişan etti. Ürünümüz serada kaldı. Dereye dökmek zorunda kaldık. Bölgenin afet bölgesi olmasını istedik, ama dinleyen olmadı. Birçok çiftçi borcunu ödeyemedi. Bankaların serasına el koyduğu arkadaşlar var. Rusya krizi yaşanmasaydı bunlar olmayacaktı. Aynı şey Suriye için de geçerli. İzlenen politika nedeniyle Ortadoğu pazarı kapandı” dediler.
DIŞ POLİTİKAYI ÇİFTÇİYE DE DANIŞSINLAR
Mersinli çiftçilerden Mahmut Çopur, Hüseyin Ak, Nusret Yeniceli de şunları söylediler: “Acilen komşularla aramızı düzeltmemiz lazım. Komşularla iyi olursak biz de iyi oluruz. Eskiden bölgemizde üretilen ürünlerin pazar sorunu olmazdı. Arap tüccarlar gelir domatesi, salatalığı, biberi, patlıcanı TIR’lara doldurur giderlerdi. Suriye ile sorunlar başlayınca Suriye yolu kapandı. Arap tüccarlar gelmez oldu. Suriye ile normalleşirsek Ortadoğu pazarı yeniden açılır. Rusya ile de durum aynı. Kaybımızı ne kadar sürede telafi edeceğimiz belli değil. Dış politikadaki maceraların bedelini çiftçi ödüyor. 14 Mayıs’ta Ankara’da bunları dile getireceğiz. TZOB başkanı da bu taleplerimizi hükümete iletmeli. Dış politika çiftçinin de sorunu oldu. Alınacak kararları bize de danışsınlar.”
Aydınlık