Dünya Delta varyantına karşı tetikte

Dünya, Kovid-19'un Hint ve Delta varyantına karşı tetikte... 80'den fazla ülkede görülen Delta varyantı daha hızlı bulaşmasıyla endişe yaratıyor. Uzmanlar, bu noktada hızlı aşılamanın önemine dikkat çekiyor. Delta'ya karşı, en etkili silah, hızlı aşılama ile toplumsal bağışıklığa ulaşmak...

Dünya Delta varyantına karşı tetikte

80'den fazla ülkede görüldü, yüzde 60 daha bulaşıcı... Kovid-19’un Delta varyantına karşı en büyük koruyucu güç ise aşı…

Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanlar, ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantının, ilerleyen günlerde tüm dünyada daha baskın hale geleceğini belirtiyor.

Sonbaharda yeni bir dalgaya karşı en güçlü silah ise hızlı aşılanma… Uzmanlar da aşı ve bireysel tedbirlerin öneminin altını çiziyor.

Türkiye’de aşılama programında yaş sınırı günden güne düşerken, aşı sayısında da yeni rekorlar kırılıyor. Hedef, en kısa toplumsal bağışıklığa ulaşmak; virüsün yeni varyantlarına karşı etkili savunma hattı oluşturmak. Uzmanlar, nüfusun yüzde 60-70'inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklığın oluşabileceğini söylüyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özlü, ''Kapasite yeterli, aşı da var. Tahminim Temmuz ayı içerisinde ilk doz aşılar tamamlanmış olacak. İkinci dozlar da bir yandan yapılıyor. Muhtemelen eylülün ortası gibi toplumda en az yüzde 70 toplumsal bağışıklık kazanılmış olur diye umut ediyorum. Bu da normal hayatımıza dönüşümüz demek'' dedi.

Temmuz ayında, "hatırlatma aşısı" olarak bilinen 3. doz aşıların da gündeme gelmesi bekleniyor. Bağışıklık süresinin uzatılması açısından hatırlatma aşısının önemine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, aşılama programına uyulmasının önemine dikkat çekerken, vatandaşları aşı sonrası rehavete kapılmamaları konusunda da uyarıyor. Kovid-19’un Delta ve olası diğer varyantlarına karşı, özellikle maske ve mesafe tedbirlerinin elden bırakılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener aşılamanın ikinci savunma hattı olduğunu vurguladı. Şener, ''Aşılama aslında 2. Savunma hattı. Bizim birinci savunma hattımız maske ve mesafe. Yüzde 60 toplum bağışıklığına ulaşsak bile toplu taşıma gibi kapalı ve kalabalık alanlarda maskelerimizi çıkarmamız doğru değil. Çünkü biz ulaşsak bile dünyanın genelinin toplumsal bağışıklığa ulaşmasına daha çok var'' dedi.

hindistan dünya sağlık örgütü Kovid19 dünya salgın virüs Tevfik Özlü Delta varyantı enfeksiyon hastalıkları katip çelebi üniversitesi Alper Şener