Kiralık işçilik yasası onaylandı

İşçileri köleye çevirecek yasa onaylandı. Yasaya işçiler ve uzmanlardan tepki gecikmedi. Taşeron İşçileri Derneği “Bu yasayla taşeron işçiliğini bile mumla arayacağız” açıklaması yaptı. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, çalışma hayatı uzmanı Yıldırım Koç ise "AKP’nin işçi sınıfına en büyük zararı bu uygulamayla verdiğini" söyledi.

Çalışanları köleye çevirecek yasa onaylandı. Tepkiler ise gecikmedi.

Türkiye İş Kurumu’nun hazırladığı özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yönetmelik resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uygulamaya işçilerden ve uzmanlardan tepki geldi.

Yasanın işçi simsarlığına yol açacağını belirten Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İşçi Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, AKP’nin işçi sınıfına en büyük zararı bu uygulamayla verdiğini söyledi.

Kiralık işçilik yasasıyla taşeron işçiliğinin bile mumla aranacağını ifade eden Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Yücel Aydın, “Bu yasayla işçiler çok büyük kayıplara uğrayacak” dedi.

Kamuoyunda kölelik yasası olarak bilinen yasayla, 10 veya daha az işçi çalıştıran iş yerleri 5 işçiye kadar kiralık işçi çalıştırabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde kiralık işçilik kullanılabilecek, işçiler grevi hakkını kullandığında işveren kiralık işçileri devreye sokabilecek.

Kıdem tazminatını fiili olarak ortadan kaldıracağı söylenen yasayla, işveren hamilelik, askerlik, yıllık izin ve hastalık hallerinde kiralık işçi alabilecek. İşverenle geçici iş sözleşmesi imzalayacak olan özel istihdam bürosu, işçilerin parasını kendi komisyonunu aldıktan sonra ödeyecek.

İşveren ve işçi arasında geçici iş ilişkisi kurulmasına öngören kanun tasarısı işçilerin tüm itirazlarına rağmen mayıs ayında meclis genel kurulunda kabul edilmişti. Sendika ve meslek örgütlerinin karşı çıktığı “Kiralık İşçilik” yasasının iptali için CHP Anayasa Mahkemesine geçtiğimiz temmuz ayında başvurmuştu.

Getirilen yeni kanunun kayıt dışı işsizliğin arttıracağı gerekçesiyle yapılan başvuruda Türk-İş, DİSK ve Hak İş, hazır bulunmuştu.

Haber: Tansev Kara

ulusalkanal.com.tr

kiralık işçilik yasası