Son dakika haberleri! Bakan Akar: Seyirci kalmamız mümkün değildi

"Doğu Akdeniz'de daha dün biten 4 bin 300 personel katılımı, 31 geminin katılımıyla tatbikat yaptık" diyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kıbrıs ve orada soyutlamamız söz konusu değil" şeklinde konuştu. Bakan Akar, "Bizim sınır ötesinde yaptığımız savaş değil terörle mücadeledir" ifadelerini kullandı. "Egemenliğin ve bağımsızlığın bir bedeli var" diyen Hulusi Akar, "Biz denileni yapmak yerine ülkemizin hak ve menfaatlerine uygun hareket ettik" diye konuştu. Akar, S-400, F-35, Tank Palet Fabrikası ve Suriye sorularını da yanıtladı

Son dakika haberleri! Bakan Akar: Seyirci kalmamız mümkün değildi

Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar milletvekillerini sorularını yanıtladı.

"Doğu Akdeniz'de daha dün biten 4.300 personel katılımı, 31 geminin katılımıyla tatbikat yaptık" diyen Bakan Akar, "Kıbrıs ve orada soyutlamamız söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Kişisel Twitter hesabı olmadığını, her şeyin Milli Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinden yayınlandığını söyleyen Akar, "Olabildiğince şeffaf halkla ilişkiler politikası güdüyoruz" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bizim sınır ötesinde yaptığımız savaş değil terörle mücadeledir" dedi.

Bakan Akar, verdiği yanıtta "Suriye'yi karıştıralım işgal olsun filan böyle bir şey yok. Oradaki yangının bizim ülkemize sıçrama riski doğdu. Bizim bunlara seyirci kalmamız mümkün değildi. Müttefiklerimize söyledik DEAŞ türediğinde filan müdahale edelim diye. Biz ülkemizin güvenliği için yapmamız gerekeni yaptık." ifadelerini kullandı.

"Egemenliğin ve bağımsızlığın bir bedeli var" diyen Hulusi Akar, "Biz denileni yapmak yerine ülkemizin hak ve menfaatlerine uygun hareket ettik" diye konuştu.

Bakan Hulusi Akar, "Kaynaklarımız kıt olduğu doğru. Biz de bunu zaman, personel, para dahil hepsini değerlendirerek olabildiğince daha fazla fayda sağlamak. İktisat kitaplarının birinci sayfasında yazar. Kıt kaynaklar konusu." ifadelerini kullandı.

Hulusi Akar, harekatların sonucu olarak şunları söyledi:

"1) Terör devleti oluşturma hedefi bitti.

2) En az 400 bin kişi Cerablus, Azez ve Afrin'e dönüş yaptı.

3) Sınırlarımızın güvenliği sağlandı."

Öte yandan Akar, "MSB bütçesinden Özgür Suriye Ordusu'na her hangi bir ödeme söz konusu değil." dedi.

Bakan Akar "Makine Kimya özelleştirilmeyecek. Kesinlikle özelleştirme söz konusu değil. Bazı çalışma yaptik. MKE tanıyamayacağınız bir hale gelecek. Modernize edilecek. MKE'deki taşeronlar için de daha önce taşeronlar için yayınlanan Cumhurbaşkanlığı karanamesinin gereğini yerini getireceğiz. Personelimizin özlük hakları ile çalışmalarımız durmaksızın sürüyor. Çünkü hayat şartları sürekli değişiyor." bilgisini paylaştı.

Bakan Hulusi Akar; emekli çavuşların, emekli binbaşıların durumlarının da gündemlerinde olduğunu bildirdi.

Akar, "Yaklaşık bir ay önce web sayfalarımıza siber saldırı yapıldı. Yurt dışından yapıldı. Adresler tespit edildi. Hiçbir sorun yaşanmadan atlatıldı." ifadelerini kullandı.

Bakan Hulusi Akar, "Milli Savunma Üniversitesi; kurmay, subay ihtiyacımıza dönük çalışmaları sürdürüyor." diye konuştu.

Akar, "Yeni askerlikten dolayı miktar düştü zaafiyet oldu filan deniyor. Öyle bir şey olmadı arkadaşlar. Herhangi bir anormal durum yok. Kıbrıs'ta faaliyetlerde sorun olur mu diye endişe vardı. Gerekli tedbirleri aldık. Çok şükür orada da sorun olmadı. 231 bin yükümlü silah altındadır. Zaafiyet söz konusu değildir." şeklinde konuştu.

S-400 hava savunma sistemlerine dair konuşan Bakan Akar, "S-400 sisteminde dost düşman tanıması yapılacak. Herhangi bir sorun yaşanmayacak." ifadelerini kullandı.

Hulusi Akar, "Bedelliden 688 milyon bedel tahsil edildi. 31 Aralık'a kadar başvuru alınacak. Ocak 2020'de askerlik yapacakları birlik ve sevk açıklanacak. Yedek astsubaylık çok talep görüyor." ifadelerini kullandı.

Vicdani ret konusuna değinen Bakan Akar, Anayasanın 10'uncu maddesini okuyarak "72. Madde ise her Türk'ün görevidir. Her Türkiye Cumhuriyeti erkeği askerlik yapmak zorundadır. Vicdani ret diye bir çalışmamız yok. 2019'da milyonluk ülkemizde 18 kişi vicdanı red için başvuru yaptı." dedi.

Suriye İdlib ile ilgili konuşan Bakan Akar, "Radikallerin oradan çıkması için Mutabakata uymak için elimizden geleni yapıyoruz. Rusya'ya da iletiyoruz. Çok sıkı bir işbirliğimiz var. Burada tavuk-yumurta meselesi oluyor. Ateşkesi rejim mi bozdu karşı taraf mı bozdu?" diye konuştu.

"Çalışacak. S-400 alamazsınız dediler aldık, getirilemez dendi getirdik. Ambalaj açılamaz dediler açtık." ifadelerini kullanan Bakan Akar, personel eğitiminin sürdüğünü kaydederek "Planlandığı gibi gidiyor. Şakası yok bunun." şeklinde konuştu.

TANK PALET FABRİKASI

Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'yla ilgili konuşan Akar, "Gerçekten yapılması gereken buydu. Altay'ın seri üretimi Otokar tarafından yapıldı. Bunu kim üretecek diye bir ihale yapıldı. İhaleyi BMC kazandı. Nerede yapacak bunu? En uygun fabrika orası.

Bunun bir an evvel üretilmesi lazım. 250 adet tankın üretimi için fabrikanın işletmesi BMC'ye devredilmesi gündeme geldi. 14 Mart 2019 tarihiyle fabrikanın mülkiyetinin MSB'de kalmak üzere Asfat devredilmesine, personelin MSB bünyesinde çalışmaya devam etmesi, İşçi statüsündeki personel ise her türlü hakkı korunarak Asfat'a geçmiştir. Daha sonra işletme hakkı 25 yıl süreyle BMC'ye devredildi. Ama fabrikanın denetimi MSB'ye ait."

ifadelerini kullandı.

Akar, "Bunu TSK bünyesinde yapmaya çalışırsak zaman kaybederiz. Özelin imkanından faydalanacağız. MSB'ye ek yük getirmeden BMC fabrikayı çağa uygun modernize edecek. Fabrikada yürütülen diğer faaliyetler aksatılmayacak. Fabrika özel sektör kamu işbirliğinde TSK'ya katkı sunacak. Tüm bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı." dedi.

Akar konuşurken tansiyon yükseldi. Muhalefet vekilleri ile iktidar partisi vekilleri arasında sesler yükseldi.

F-35 AÇIKLAMASI

Akar, "5 F-35’ten 4’ünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor." dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2020 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. 2020 yılı için MSB için 53 milyar 959 milyon 342 bin lira ödenek ayrıldı.

Yarın Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülecek.

ulusal.com.tr

hulusi akar doğu akdeniz Milli Savunma Bakanlığı