İran'dan Türkiye'ye çağrı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye'ye Suriye ve Irak'ta bölgesel huzurun sağlanması için daha fazla işbriliği çağrısı yaptı. Ruhani bu çağrısını, Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu'na da iletti. Bu arada İran Rusya’dan gelişmiş füze savunma sistemi S-300’lerden sonra şimdi de Su-30 savaş uçağı almak için harekete geçti

İran'dan Türkiye'ye çağrı

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu'nun süpriz İran ziyaretinde ana gündem Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çavuşoğlu'na işbirliği çağrısı yaptı. İki lideringörüşmesinde karşılıklı ilişkiler ve bölgesel işbirliği ele alındı.

İran'nın resmi haber ajansı IRNA görüşmenin içeriğini yazdı. Ruhani'nin, Suriye ile Irak'ta istikrarın tahsis edilmesi için Türkiye ile daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Ankara ve Tahran işbiriliğinin bölgesel sorunlara karşı fark yaratacağını belirten Ruhani, "Büyük bölgesel güçler birlikte hareket edebilirse, Irak ve Suriye'deki sorunlar da dış güçlere gerek kalmadan çözüme kavuşturulur" diye konuştu.

IRNA'nın haberine göre Ruhani'nin çağrısına Çavuşoğlu'nun "Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin korunması hem İran ve Türkiye'nin hem de bölgesel barış ve istikrarın çıkarınadır" diye yanıt verdi.

İki lider, Ankara ve Tahran arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesi için karşılıklı çözüm önerilerinde bulunduğu belirtildi.

Bu arada İran askeri yatırımlarına hız verdi.

Rusya’dan en gelişmiş füze savunma sistemi olarak kabul edilen S-300V4’lerden alan İran, şimdi de Su-30 savaş uçağı almak için harekete geçti.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehgan, İran Hava Kuvvetleri’nin modernizasyona kapsamında Su-30 uçakları almak istediklerini açıkladı. Dehgan “Uçak alımının bakanlığın gündeminde olduğunu.” söyledi.

ulusalkanal.com.tr

türkiye iran suriye ırak