Yüksek Askeri Şura toplantısının tarihi belli oldu

Yüksek Askeri Şura toplantısı 28 Temmuz Perşembe günü toplanacak. YAŞ ilk kez Genelkurmay Başkanlığı’nda değil, Çankaya Köşkü’nde yapılacak. 6 bin boş kadroya yeni atamalar yapılırken, darbe girişimine katılmış kişiler ise ihraç edilecek.

Yüksek Askeri Şura toplantısının tarihi belli oldu

Normal şartlarda 1 Ağustos’ta başlayan Yüksek Askeri Şura toplantısı Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi ile 28 Temmuz Perşembe günü yapılacak. Genelkurmay Başkanlığında yapılan YAŞ toplantısı bu yıl ilk kez Çankaya Köşkü’nde yapılacak.

Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminin ardından toplantı büyük önem taşıyor. Edinilen bilgilere göre, Şura üyelerinin önüne gelecek olan dosyalarla ilgili hazırlığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk başkanlığında bir heyet yürütüyor.

Tümgeneral Gençtürk, darbeciler tarafından derdest edilip Akıncı Hava Üssü’ne götürülen komutanlar arasında yer almıştı.

Daha önce Şura dosyaları Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu ile Genelkurmay Plan Yönetim Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından hazırlanmıştı. Ancak iki general de darbe girişimi nedeniyle tutuklandı.

YAŞ toplantısında gözaltına alınan ve tutuklanan kişilerin yerine yeni atamalar yapılacak. Darbe girişimine katıldığı tespit edilen kişiler kurumdan ihraç edilecek. TSK'da 6 bin kadronun boş olduğu, YAŞ'ta bu kadrolara atamaların yapılacağı öğrenildi.

Darbenin bastırılmasında büyük rol oynayan 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın daha üst düzey bir göreve getirilebileceği, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarının ise tamamının değişebileceği belirtiliyor.

Rahatsızlığı nedeniyle GATA’ta tedavi altında bulunan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de bu yıl emekliye sevk edilecek. Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’in ise Mendi’nin yerine geçeceği konuşuluyor.

YAŞ’ın erkene çekilmesinin en önemli nedenlerinden birisinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK ile mücadelesinin sekteye uğramaması. Bu kapsamda, Hakkari ve Şırnak gibi kritik bölgelerin birliklerine yeni atamaların acilen yapılması gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

YAŞ yüksek askeri şura