İran'da siyaset gündemi ısındı

İran’da Cumhurbaşkanlığı adaylarının netleşmesi ile birlikte siyaset gündemi ısındı. Muhafazakar tabanın desteklediği üç adaydan biri olan Mustafa Mirselim’den tartışma yaratacak bir açıklama geldi. İslam Koalisyonu Partisi'nin Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Mirselim süreçte hiçbir adayın lehine çekilmeyeceğini açıkladı.

19 Mayısta gerçekleşecek İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylarının kesinleşmesiyle Tahran’ın siyaset arenasında sıcak günler yaşanıyor.

Başkent Tahran’da seçim kampanyasını başlatan muhafazakar adaylardan İslam Koalisyonu Partisi İstişare Kurulu Başkanı Mustafa Mirselim diğer muhafazakar adaylar İbrahim Reisi veya Muhammed Bakır Galibaf lehine seçimden çekilmeyi düşünmediğini açıkladı.

Mirselim "İran’da muhafazakar kavramını siyaset arenasına getiren kişi benim. Ben, İslam Koalisyonu Partisi'nin adayıyım. Onlarla hedeflerimiz aynı ama yöntemlerimiz farklı. Kimsenin lehine çekilmeyi düşünmüyorum." dedi.

İran’da muhafazakar akımdan diğer adaylar, Eski savcı İbrahim Reisi ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf olurken reformcu kanattada ülke siyasetinde etkin isimler bulunuyor.

19 Mayıs'ta 2017’de gerçekleşecek seçimde, reformist akımın adayları olarak kabul edilen isimler ise mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangiri ile eski cumhurbaşkanı yardımcılarından Mustafa Haşimi Teba.

İran’daki seçim sisteminde adaylardan biri yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda seçimlerde ikinci tura gidiliyor bu nedenle seçim tarihi yaklaştıkça adayların güçlü diğer adayın lehine çekilmesi siyasi bir gelenek olarak kabul ediliyor.

Haber-Kamera: Yakup Aslan/ İran

ulusalkanal.com.tr

iran cumhurbaşkanı