Moody's'ten dikkat çeken açıklama

Koronavirüs ile birlikte liberalizmin çöküşü netlik kazanırken, Moody's'ten oldukça dikkat çeken bir açıklama geldi. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moody's küresel büyüme tahminini yeniledi. "Benzeri görülmemiş şok" tanımını kullanan Moody's'in tahminine göre küresel ekonomi 2020'de yüzde eksi 0,5 daralacak.

Moody's'ten dikkat çeken açıklama

Koronavirüs salgını küresel piyasaları alt üst etti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'e göre bu durum küresel ekonomide benzeri görülmemiş bir şoka neden olacak. Moody's, salgın nedeniyle bu yıl için küresel büyüme tahminini de yüzde 2,6'dan yüzde eksi (-) 0,5'e çekti.

Moody’s'ten yapılan açıklamada, küresel büyüme tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyon yapıldığı belirtildi. Gelir kayıplarının küresel ekonomide çarpan etkisi yaratacağı vurgulandı.

Moody's, finans sektöründeki dalgalanmanın, büyük merkez bankaları ve hükümetlerden gelen hızlı politika hamlelerine rağmen, 2008'deki küresel finansal kriz döneminde görülen seviyelere ulaştığını kaydetti. Finansal piyasalardaki baskının ekonomideki derin kaygı ve belirsizliğin yansıması olduğuna işaret edildi. İşletmelerin ve bireylerin gelir kayıplarının küresel ekonomide çarpan etkisine neden olacağı ifade edildi.

Açıklamda, gelecek aylarda ülkelerde işsizliğin artabileceği belirtildi, toparlanma hızının iş ve işletmelerin gelir kayıplarının süresine bağlı olduğu aktarıldı.

Moody's'in tahminine göre bu;

MOODY'S TAHMİNİ - EKONOMİLER DARALACAK

ABD ekonomisi yüzde 2

Euro Bölgesi ekonomisi yüzde 2,2

Almanya ekonomisi yüzde 3

Fransa ekonomisi yüzde 1,4

İngiltere ekonomisi yüzde 2,6

İtalya ekonomisi yüzde 2,7

Türkiye ekonomisi yüzde 1,4 küçülecek.

Moody's'in tahminine göre Çin ekonomisinde herhangi bir daralma beklenmiyor. Aksine Çin'de ekonominin bu yıl yüzde 3,3 büyüyeceği öngörülüyor.

ulusal.com.tr

koronavirüs