TBMM açıldı! Bundan sonra ne olacak? AKP'nin 4 planı var

Türkiye Büyük Millet Meclisi 26’ncı yasama yılı açıldı. Peki, bundan sonra ne olacak? AKP’nin sandalye sayısı anayasa değişikliği için referanduma götürmeye yetmiyor. Edinilen bilgilere göre, yeni Anayasa için Başbakan Ahmet Davutuoğlu, bir bir muhalefet liderlerinin kapısını çalacak. Çantasında da 4 başlıklı destek talebi bulunacak.

TBMM açıldı! Bundan sonra ne olacak? AKP'nin 4 planı var

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni dönem başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümeti kurma görevini aldıktan ve yeni kabineyi kurduktan sonra muhalefet liderlerinin kapısını çalacak.

AKP’nin sandalye sayısı anayasayı değiştirmeye yetmiyor. Bu nedenle de Davutoğlu muhalefetten destek istemek için yol arayışında.

İddiaya göre Başbakan, elinde 4 başlıklı destek talebiyle liderleri turlayacak.

Davutoğlu’nun ilk talebi bütçe için olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu gibi esas komisyonların bir an önce kurularak 2016 yılı bütçesinin çıkarılması gerekiyor. Başbakan’ın ilk isteği 2016 bütçesini yeni yıla yetiştirmek.

AKP Meclis İç tüzüğünü de değiştirmek istiyor. AKP yeni dönemde hızlı bir reform sürecine girme amacı için Meclis’in de süratli çalışmasını hedefliyor. Başbakan bunun için ortak komisyon kurulmasını teklif edecek. Bu başlık altında Davutoğlu önce 184 milletvekiliyle toplanan kurulun toplantı yeter sayısının değiştirilmesini isteyecek. Meclis TV’nin de 24 saat çalışmasını önerecek.

Başbakan bir de seçim vaatleri için ortak komisyon kurulmasını teklif edecek. Bu komisyon seçim sürecinde verilen vaatlerin hangisinin öncelikli olarak yerine getirilmesine karar verecek.

Bir diğer ortak komisyon talebi de yeni anayasa için olacak. Muhalefet bu komisyonu kabul etmezse AKP tek başına yapabileceği işleri planlayıp çalışmaya başlayacak. AKP kuracağı yeni anayasa komisyonunda partideki hukukçularla birlikte anayasa hukukçusu olan akademisyenlerden yararlanmayı düşünüyor. Bu komisyonda şekillenecek çalışmayla AKP’nin nasıl bir anayasa sunacağı netleşmiş olacak. AKP “başkanlık sitemine” de yeni anayasa içerisinde yer verecek.

ulusalkanal.com.tr

tbmm bundan sonra ne olacak açıldı