Erdoğan: Terörle mücadele ve mülteci krizi konusunda uluslararası toplum iyi bir sınav vermedi

Antalya'daki kırmızı güvenlik bölgeleri... Hangi liderin kaç kişiyle ve nasıl geleceği... Ve her sene olduğu gibi G 20'ye karşı hazırlanan protestolar.. Öncesinde bu tartışmalarla gündeme gelen G 20 zirvesi Antalya Belek'te başladı. Türkiye'ye gelen dünya liderlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı. Zirvenin açılış konuşmasını da o yaptı. Erdoğan'ın ilk sözü "uluslararası toplum terör ve Suriye krizinde iyi bir sınav vermedi" demek oldu.

Dışarda protestolar, içeride aile fotoğrafı veren dünya lideleri. Obama, Putin, Şİ Cinping, Merkel, Cameron ve diğerleri... Türkiye'nin dönem başkanlığında Antalya Belek'te düzenelenen G 20 zirvesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoağan'ın açış konuşmasıyla başladı. Sonra sıra Belek'e gelen liderlerin karşılanmasına geldi. Erdoğan ilk olarak ABD Başkanı Barack Obama'yı karşıladı ve ikili 1 saat süreyle görüştü.

Bu kritik görüşmenin ardından Erdoğan liderleri karşılamaya devam etti. Liderler ana oturuma geçmeden önce aile fotoğrafı için poz verdi. İlk kez duracakları bölgede ülkelerinin bayrağı değil isimleri yazılıydı. Obama ve Erdoğan yan yana durdu.

Bu pozun ardından "Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri" oturumuna geçildi. Buradaki açış konuşmasını da Erdoğan yaptı, ancak öncesinde liderler Ankara ve Paris saldırılarında ölenler için bir dakika saygı duruşunda bulundu.

Erdoğan'ın ilk olarak "terör hepimiz için ortak tehdit" mesajını verdi. Uluslararası topluma yönelik de eleştirileri vardı.

Zirvenin bu akşamki programında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun liderler ve eşleri onuruna bir resepsiyonu var.

G 20 yarın da "Dayanıklılığın Artırılması" başlıklı oturumla devam edecek.