Durdurulmazsa Artvin'de ağaç katliamı olacak!

Cengiz İnşaat'ın Artvin'de yüz binlerce ağacı kesme pahasına kurmak istediği maden işletmesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor. Şirketin son hamlesi İzinsiz kurulan inşaat sahasını silahlı güvenlik görevlileri ile çevirmek oldu. Muntarların ve yerel derneklerin öncülüğünde süren halk direnişi ise şirkete geri adım attırdı ve güvenlik görevlileri alanı boşalttı.

Durdurulmazsa Artvin'de ağaç katliamı olacak!

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat, bir büredir Artvin'de kurmak istediği maden işletmesiyle gündemde. Ağaç katilamına neden olacak inşaata karşı başlayan direnişse şirkete bu kez geri adım attırdı.

Madenin kurulacağı Oruçlu köyündeki alanda 150 bin ağacın kesilecek olması halkın duyarlılığını her geçen gün daha da artırıyor. Yerel derneklerin ve muhtarların öncülüğünde devam eden direniş sayesinde şirket yetkililieri söz konusu alana giremedi.

Şirket bunun üzerine inşaat alanını güvenlik görevlileri ile kontrol etmeye çalıştı. 30 kişilik silahlı bir ekip burada nöbet tutmaya başladı. Ancak görevliler yörede ne barınak bir ev ne de karınlarını doyuracak bir lokanta bulabildi.

Son olarak yöre halkı valiliğe başvurdu. Kısa bir süre sonra da şirket görevlilierini inşaat alanından çekmek zorunda kaldı.

Maden inşaatına karşı Artvinlilerin 7 yıldır mücadelesi devam ediyor. Açılan davalar ve ÇED raporları ile inşaat defalarca durduruldu. Cengiz İnşaat şimdi de olayı Yargıtay’a taşımaya hazırlanıyor.

İnşaatın kapladığı alan Doğu Karadeniz yaşlı ormanlarının yanı sıra Artvin Kafkasör Turizmi geliştirme ve koruma alanının güney kısmını oluşturuyor. İnşaatın başlaması tüm bu alanların yok edilmesi anlamını taşıyor.

İhale sürecinde de usulsüzlük yaşandığını vurgulayan Artvinliler, 2012 yılında İhaleyi ilk olarak Öz Altın’ın aldığını ancak birkaç ay sonra Cengiz inşaata devredildiğini belirtti.

ulusalkanal.com.tr