Rusya’da 60 Türk iş adamı gözaltına alındı

Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim sürüyor. Fuar organizasyonu için Rusya’ya giden 60 Türk iş adamını gözaltına aldı. Çeşitli sebeplerle Rusya'ya giden Türk vatandaşları ise kaçak muamelesine maruz kaldı. Bazı vatandaşlar aktarmalı uçaklarını kaçırırken, bazı vatandaşlar ise Rusya'ya alınmadı.

Rusya’da 60 Türk iş adamı gözaltına alındı

Rus jetinin düşürülmesiyle iki ülke arasında başlayan gerginlik vatandaşlara yansıdı.

Tarım fuarına katılmak ve iş görüşmeleri yapmak için "turist vizesi" ile Rusya'ya giden 60 kişilik gruptaki iş adamları gözaltına alındı.

Krasnodar Yugagro tarım fuarına katılan 22 Türk firmasından 60 kişi, göçmen bürosu tarafından gözaltına alındılar. Bir gün nezarette bekletilen iş adamlarından bazıları Rusya'da mahkemeye çıkarıldı.

Türk Büyükelçiliğine ulaşamayan iş adamları hakkında Soçi'de bir toplama kampına gönderilme ve 10 gün sonra sınırdışı edilme kararı alındı. İşadamlarının gözaltına alınma gerekçesi turistik vize ile ticari giriş yapmaları.

İş adamlarının yanı sıra çeşitli amaçlarla Rusya'ya giden Türk vatandaşları da kaçak muamelesine tabi tutuldu. Moskova’daki Sheremetyevo Havalimanı’na inen bazı vatandaşlar Rusya’ya sokulmadı. Tecrit odasına alınan vatandaşlar tuvalet ihtiyaçlarını bile teker teker, polis nezaretinde giderdi.

İstanbul’a geri gönderilen yolcular arasında Sibirya'da yaşayan Rus vatandaşı hamile eşini görmeye giden bir vatandaş da bulunuyor. Geri gönderilenlerin pasaportlarına vize iptal damgası vuruldu.

Ülkeye girişlerine izin verilen bazı vatandaşlar ise uzun işlemlere tabii tutuluyor. Bnu nedenle çoğu vatandaş aktarmalı uçaklarını kaçırdılar.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Türkiye’deki Rus vatandaşlarına bir an önce ülkelerine dönmeleri yönünde çağrıda bulundu. Rusya'dan yapılan açıklamada "Türkiye’de terör tehdidi bulunduğu için vatandaşlarımızın bu ülkeye gitmemeleri için yaptığımız tavsiyeyi yineliyoruz. Türkiye’de bulunanların da bir an önce Rusya’ya dönmelerini öneriyoruz. Bu çağrı tüm vatandaşlarımız için geçerlidir” denildi.

ulusalkanal.com.tr

düşürülen rus uçağı