Fransız senatosu tartışmayı bitirdi: Ermeni soykırım yalanına karşı çıkmaya ceza yok

​Fransız Senatosu Cuma günü aldığı kararla Ermeni soykırımı tartışmasına son noktayı koydu.

Fransız senatosu tartışmayı bitirdi: Ermeni soykırım yalanına karşı çıkmaya ceza yok

Yunus Soner/Aydınlık.com.tr

Senato “Eşitlik ve Vatandaşlık” torba yasası bağlamında, basın özgürlüğü kanununda değişiklik yaptı.

Yasa, hangi koşullar altında soykırım inkarının cezalandırılacağını ele alıyor.

Senato, önceki tasarılarda geçen “Ermeni soykırımı” tabirini sildi. Ayrıca “Fransa’nın tanıdığı soykırımlar” ifadesini de çıkardı.

146’ya karşı 156 oyla kabul edilen yasaya göre sadece soykırım tanımını uluslararası ceza kanunu ve Roma sözleşmesi oluşturuyor.

Yetkili mahkeme vurgusu

Soykırım hükmünü verme yetkisi ise, Fransız ya da uluslararası ceza mahkemelerine ait. Yasanın 39. maddesi paragraf 1, sadece bu yetkili mahkemelerin hüküm verdiği soykırımların inkarını cezaya tabi tutuyor.

Hakkında herhangi bir yetkili mahkeme kararı bulunmayan 1915 olaylarına dair değerlendirmeler bu şekilde ceza dışı tutuluyor.

Nitekim yasayı destekleyen hükümetin Gençlik, Spor ve Gençlik Bakanı Patrick Kanner kabul edilen yasa tasarısını oturum sonunda şu ifadeleri kullandı:

"Holokost" ya da köleliğin tersine, tarih bilimi açısından kanıtlanmamış bir suçun inkarını cezalandırmak gibi bir amacımız tabii ki olamaz.

“İnkar” yerine “sorgulama”

Ermeni lobisine umut olan son cümle ise, 39. maddenin 2. paragrafı. Buna göre, soykırım hükmünün inkar yerine “sorgulanması” (contestation) nefret suçu, ırkçılık ya da şiddete teşvik amacıyla gerçekleşiyorsa cezaya tabi tutulabiliyor.

Ancak daha önce Perinçek karşısında İsviçre’yi mahkum eden AİHM, soykırım iddiasına karşı çıkmanın kendi başına bir nefret suçu, ırkçılık ya da şiddete teşvik oluşturmadığını tespit etmişti.