TBMM'nin yeni başkanı belli oldu

TBMM'nin yeni başkanı belli oldu

AKP'den İsmail Kahraman, CHP'den Ayşe Gülsün Bilgehan, HDP'den AKP kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat, MHP'den ise Yusuf Halaçoğlu... Bu dört isim devletin 2 numaralı koltuğu olan Meclis Başkanlığı için yarışıyor.

Geçici Başkan Deniz Baykal başkanlığında saat 15'te toplanan Genel Kurul'da ilk tur oylama yapıldı. Milletvekilleri Meclis başkanını seçmek için gizli oy kullandı. Yapılan sayımda

Oylamaya Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan HDP'li 4 milletvekili katılmadı. Bu arada oylama öncesi HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini dile getirmesi sırasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Adayların ilk iki turda seçilebilmeleri için 367 oy almaları gerekiyor. Bu sayıya ulaşılamaması halinde üçüncü tur oylaması yapılacak. En çok oy alan iki ismin yarışacağı üçüncü turda adaylardan birinin seçilebilmek için 276 oy alması yeterli olacak.

3'ncü turda da sonuç alınamaması halinde en çok oyu alan adayın seçileceği 4'ncü tur oylamaya geçilecek. İktidar partisi AKP'nin 317, CHP'nin 134, HDP'nin 59, MHP'nin ise 40 sandalyesi bulunuyor. Sayısal üstünlük nedeniyle Meclis Başkanlığı seçiminin üçüncü turda bitmesi bekleniyor.

Meclis Başkanının seçilmesinin ardından Başkanlık Divanı'nda temsil edilecek; Meclis Başkanvekilliği, Katip Üyeliği ve İdare Amirliği dağılımının yapılacağı Danışma Kurulu toplanacak.

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN İLK TUR SONUÇLARI BELLİ OLDU

Meclis başkanlığı için ilk tur sonuçları belli oldu. AKP'li İsmail Kahraman 316, CHP'li Gülsün Bilgehan 127, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 41, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı. Oylamada ikinci tura geçildi.

MHP 2. TURDA 2 OY KAYBETTİ

Meclis başkanlığı için ikinci tur sonuçları belli oldu. Oylamaya 523 üye katıldı. AKP''li İsmail Kahraman 318, CHP'li Gülsün Bilgehan 126, MHP'li Yusuf Halaçoğlu 39, HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmadı.

İkinci turda da yeterli çoğunluk sağlanamadığı için oylamada üçüncü tura geçildi.

TBMM'NİN YENİ BAŞKANI İSMAİL KAHRAMAN

TBMM Başkanı seçimi tamamlandı. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanan Meclis'de yapılan seçimde yeni başkan üçüncü turda seçildi. AK Parti adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis'in yeni başkanı olarak seçildi. Üçüncü tur oylamada seçilen Kahraman 316 üyenin oyu ile başkan seçildi.