Rant sırası Çamlıca tepelerinde

Rant sırası Çamlıca tepelerinde

1. dereceden SİT alanı olan Küçük Çamlıca Korusu'na sessiz sedasız televizyon ve radyo kulesi inşaatı yapımına başlandı. İnşaat, Erzurum'da çöken atlama kulelerini yapan Sarıdağlar firması tarafından yapılıyor.

İBB tarafından hazırlanan ve Doğal ve Kentsel SİT alanı olan Küçük Çamlıca Korusu’nu imara açacak olan haritaya ulaştık.

271 bin 443 metrekareye sahip 1. dereceden SİT alanı ve belediye imar planlarında park ve yeşil alan olarak gözüken Küçük Çamlıca Korusu bir hafta önce korunun üçte biri büyüklüğündeki alan 2 metre yüksekliğinde tahta paravanlarla çevrildi. Çevrilen kısmın içine iş makineleri, çok sayıda konteyner yerleştirildi. Yaklaşık 100 metrekarelik bir alana temel atılarak beton döküldü.

Onlarca işçinin çalıştığı koruda görüştüğümüz bir mühendis, koruda 3 bin metre kare inşaat alanlı, 365 metre yüksekliğinde televizyon ve radyo kulesi yapılacağını, Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca'daki vericilerin buraya taşınacağını belirtti. Mühendis, 3 bin metrekarenin çok üstündeki bir alanın neden çevrildiği sorumuz üzerine “temel inşaatı sırasında dinamit kullanılacağını o yüzden insanların zarar görmemesi için böyle büyük bir alanın çevrildiğini” belirtti.

Binlerce asırlık ağaçların ve tarihi, Sofa Köşkü, Cihannüma Köşkü ve Topkapı Köşkü'nün olduğu koruda başlanan inşaat vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Üsküdar belediyesi sınırları içinde olan koruda yapılan inşaat çalışmasından Üsküdar Belediye'sinin haberi olmadığı, inşaatın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından denetlendiği öğrenildi. Kulenin yapılacağı 3bin metrekarelik alanın alçı tozuyla sınırlandırıldığı ve alanın içindeki onlarca ağacın kesildiği ve onlarca ağacında kesilmek üzere numaralandırıldığı görüldü.

İnşaat, Erzurum'da, çöken kayak atlama kulelerini yapan ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen Sarıdağlar İnşaat Firması tarafından yapılıyor. Firma, ihaleyi Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı'ndan aldığı belirtildi.

Koruda buluştuğumuz İBB Meclisi ve İmar Komisyonu CHP'li üyesi Mimar Nezih Küçükerden yaptığı açıklamada “Belediyenin imar haritasında 3 bin metrekarelik bu yer, kule yapımı için ayrılmış. Fakat burası belediye imar planlarında 1. Dereceden SİT alanı ve yeşil alan olarak gözüküyordu. Haritada bu alan kule inşası olarak işaretlenmesine rağmen ve tüm araştırmalarım sonucu İBB Meclisi’nin bu konudaki imar değişikliği kararına rastlayamadım. Aslında Büyük Çamlıca tepesinde bir kulemiz var tüm vericileri orada toplamak mümkün. Fakat Erdoğan’ın yaptırdığı caminin görüntüsü bozuluyor bahanesiyle o kulede yıkılarak hepsi Küçük Çamlıca’da yapılacak olan bu alana taşınıyor. Böylece AKP bir taşla iki kuş vurmak istiyor hem Küçük Çamlıca'yı imara açacaklar, hem de ve en önemlisi Büyük Çamlıca'daki yapılan caminin hemen yanı başındaki kuleleri buraya taşıyarak bu alanı betonlaştırarak ranta açacaklar. Önce Küçük Çamlıca’da 3 bin metrekarelik alana kule yapacaklar sonra bu kuleye erişim yolları, elektrik, su, doğalgaz hatları derken tepe tamamen betonlaşacak’ dedi.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz TMMOB Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltık Yüceer ise yaptığı açıklamada “konuyu ilk defa Aydınlık’tan öğreniyorum, böyle bir inşaat Küçük Çamlıca tepesini bitireceği gibi diğer SİT alanlarının da yapılaşmasına örnek teşkil eder. Mimarlar Odası olarak bu uygulamaya karşı gereken hukuki yollara başvuracağız” dedi.

Haber: Derya Derviş

ulusalkanal.com.tr