Preveze Deniz Zaferi 483 yaşında
Preveze Deniz Zaferi, 483 yıldır Türk denizcilerine ışık oluyor. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın taktik dehasının büyük rol oynadığı savaşta, Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı ağır bir hezimete uğrattı. Bu zafer, Akdeniz'deki Türk hâkimiyetini tam anlamıyla pekiştirdi. Zaferin kazanıldığı 27 Eylül her yıl "Deniz Kuvvetleri Günü" olarak coşku ve heyecanla kutlanıyor.
Preveze Deniz Zaferi, Denizcilik tarihinin önemli dönüm noktalarından... Zaferin üzerinden 483 yıl geçti. Bugün de büyük bir şeref ve gurur abidesi olarak Türk denizcilerine ışık tutmaya devam ediyor.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Donanması, Ege'deki bir dizi adayı Venediklilerden aldı. Avrupa devletlerinin Akdeniz'de ticari ve askeri çıkarları vardı. Osmanlı’nın ilerlemesini durdurmak için harekete geçtiler. Amiral Doria kumandasında büyük bir Hıristiyan donanması oluşturuldu.
Preveze Deniz Savaşı’nda, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın taktik dehası büyük rol oynadı. 122 gemili Osmanlı Donanması, 262 gemiden oluşan Haçlı Donanması'na, taarruz etti, ağır kayıplar verdirdi.
Preveze Kalesi önündeki açık sularda yapılan savaş, Osmanlı Donanması'nın zaferiyle sonuçlandı. "Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur" sözlerinin sahibi, denizler fatihi Barbaros'un kazandığı zafer, Akdeniz'deki Türk hâkimiyetini tam anlamıyla pekiştirdi.
Zaferin kazanıldığı 27 Eylül her yıl "Deniz Kuvvetleri Günü" olarak coşku ve heyecanla kutlanıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve beraberindeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli ile Milli Savunma Bakanlığında bir araya geldi.
Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Cumhuriyet tarihinin en yoğun ve etkin faaliyetlerini sürdürdüğü bir dönemden geçtiğini vurguladı. Deniz Kuvvetleri'nin salgın şartlarına rağmen sadece 2020'de tüm zamanların en yüksek deniz seyir süresi olan 200 bin saate ulaştığını aktardı.