Kumpas bozuldu kapılar açılıyor

Türk milletinin 9 aya yakın bir süredir beklediği karar bugün çıktı. Anayasa Mahkemesi, Balyoz tertibiyle hedef alınan komutanların yargılanmasında hak ihlali olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme, komutanların yıllardır yaptığı dijital delil savunmasını haklı buldu, tanıkların gerektiği gibi dinlenmediğine karar verdi. Kumpası çökerten ve yeniden yargılamanın önünü açan karar, 17 üyenin tamamının oy birliğiyle alındı. Hukukçular komutanların derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirttiler.

Kumpas bozuldu kapılar açılıyor

Anayasa Mahkemesi, aylardır beklenen Balyoz Davası kararını bugün açıkladı.

Balyoz'un kumpas olduğu, Türkiye'deki en üst düzey mahkeme tarafından hükme bağlandı. Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası'nda yargılanan komutanların haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Karar, 17 üyenin oy birliğiyle alındı. 230 komutanın başvurusunu birleştirerek tek dosyada görüşen Anayasa Mahkemesi, iki noktada hak ihlali saptadı.

Kararda, komutanlar ve avukatlarının ilk günden itibaren dikkat çektiği dijital verilerin sahteliği tartışmasına dikkat çekildi. Mahkeme, dijital veriler konusunun yeterince araştırılmadığına dikkat çekerek, komutanların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, davadaki tanık dinletme tartışmasında da komutanları haklı buldu. Mahkeme, tanık dinletme taleplerinin gerektiği gibi karşılanmadığına karar verdi. Mahkeme, Balyoz iddianamesinde "Darbeyi önledi" denilen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenmemesini hak ihlali saydı.

Oy birliğiyle alınan bu iki çok önemli karar, kapatılan Özel Görevli İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz kararını adeta tarihin çöp sepetine attı.

Kararla birlikte komutanların yeniden yargılanmasının önü açıldı. Amir konumundaki Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının ardından yeniden yargılama süreci başlayacak. Bu kez özel görevli savcıların değil, komutanların savunmaları öne çıkacak.

Kararın ardından gelen ilk adım ise komutanların gecikmeksizin, bir an önce tahliye edilmesi. Hukukçular, Balyoz tertibiyle hedef alınan tutuklu komutanların, gerekçeli karar beklenmeksizin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini belirtiyor.

ulusalkanal.com.tr

Balyoz anayasa mahkemesi