Hocaların Hocası uğurlanıyor

Yaşamını yitiren Dünyaca ünlü tarihçimiz Prof.Dr. Halil İnalcık için bugün Ankara’nın çeşitli noktalarında törenler düzenlendi. Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Doğramıcızade Cami’sinde düzenlenen törenlere siyaset, akademi ve sanat camiasından çok sayıda isim katıldı. İnalcık’ın naaşı, yarın İstanbul’da defnedilecek.

100 yaşında hayata veda eden, duayen tarihçi, hocaların hocası prof.dr. Halil İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor.

İnalcık için ilk tören Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakultesi’nde yapıldı.

Törene, İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ile üniversite öğretim üyeleri katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Halil İnalcık'ın her bir cümlesinin arkasında yıllara uzanan büyük bir derinlik olduğunu söyledi.

Halil İnalcık için Ankara Üniversitesi'nin ardından Bilkent Üniversitesi’nde de tören düzenlendi.

Bilkent’teki Törene, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Yaşar Okuyan, eski bakanlar Ali Babacan, Ertuğrul Günay, Başkent Üniversitesi kurucusu Mehmet Haberal, MHP milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu gibi siyasetçiler, çok sayıda akademisyen ve sevenleri katıldı.

Törende konuşma yapan Bilkent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar; Halil İnalcık’a sadece Bilkent’in veya Türkiye’nin değil, tüm dünyanın çok şey borçlu olduğunu söyledi.

Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde gerçekleşen törenin ardından İnalcık’ın cenazesi Bilkent Doğramacızade Cami’sine getirildi.

Buradaki törene de devlet erkânının katılımı yoğun oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Doğramacı Cami’sindeki törene katılan isimler arasındaydı.

Öte yandan, Cenaze merasimine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılacağı bilgisi, cami avlusunda büyük bir hareketliliğe yol açtı.

Yoğun güvenlik önlemleri alındı, Cami’de bomba araması yapıldı. Gazeteciler de dahil olmak üzere cenaze cemaati avlunun dışına çıkartıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenazeye katılmadı.

Merhum Halil İnalcık, 28 Temmuz 2016 Perşembe günü Istanbul Şakirin Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Fatih Camisi haziresine defnedilecek.

ulusalkanal.com.tr