Kıbrıs'ta Amerikan süreci

Kıbrıs sorunuyla ilgili ABD'nin zorlamasıyla başlayan yeni süreç konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu temkinli konuştu. Gazetecilere önemli açıklamalar yapan Eroğlu, "Türk halkını Rum'un altına girmeye mahkum edecek bir anlaşmaya imza atmam" dedi.

Kıbrıs'ta Amerikan süreci

Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni mzüakere süreci başladı. ABD'nin aktif olarak baskı uyguladığı görüşmelerle ilgili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gazetecilere önemli açıklamalara yaptı..

"ABD’nin devreye girmesi Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki kendi menfaatleri içindir. Ne yazık ki, büyük devletlerin menfaatleri her zaman, küçüklerin menfaatlerinin önünde geliyor. Eğer ABD bizi pohpohlamasaydı, Obama ve Ban Ki Moon pohpohlamasaydı, diyecektik ki biz bu işi 3 ayda bitiririz. Ama herkes devreye girdiğine göre bizi 'oturun' diye zorlayacaklar diye düşünüyorum. Aslında kısa bir sürede bitirmemiz lazım"

Eroğlu, yeni süreçle ilgili çekincelerini sıraladı.

"Ortak metne 'Yüzde yüz bayıldım' diyemem. Bizim ve Rumların istemlerinin, kaleme alınan metinde yer alması gerekiyordu. Mesela o metinde, "Hiçbir taraf diğeri üzerinde egemenlik ve otorite iddiasında bulunamaz" ifadesini görmek isterdim. Bu sağlansaydı, o zaman metin ortak açıklama metni olurdu"

"ABD'liler 2004'teki referandumda evet çıkması için 30 milyon dolar harcadı" diyen Eroğlu, Ankara'ya ince mesajlar yolladı.

"Öyle ki 2004 yılında Annan Planı’na yüzde 65 evet çıkması Türkiye'nin eseridir. Annan Planı bizim lehimize olsaydı ben de "Evet" derdim. Ama ben, Kıbrıs Türk halkının menfaatine olmadığını düşünerek "hayır" dedim. Dolayısıyla Türkiye'nin dış politikası tabii ki bizi ilgilendirir ama benim temsil ettiğim KKTC halkıdır. Eğer yapacağım anlaşmayla KKTC halkını Rum'un devletinin altına girmeye ve yama yapmaya mahkum edecekse istemem.. Böyle bir anlaşmaya imza atarsam, önce ben sonra oy verenler lanetlenecektir"

ulusalkanal.com.tr

KKTC doğu akdeniz