Heykelleriyle tarihi yaşatan kent Üsküp

Ulusal Eğitimciler'in Balkan turundaki durağı Üsküp.

Heykelleriyle tarihi yaşatan kent Üsküp

Daha önce Makedonya Cumhuriyeti’nin, Manastır ve Ohrid olmak üzere iki güzel şehrini ziyaret etmiş olan Ulusal Eğitimciler, turun son gününde Başkent Üsküp’ü gezdiler.

Nüfusu 700 bine ulaşan Üsküp’te ilk yerleşim MÖ 4000 yılında olmuştur. Üsküp kalesinde yapıla kazılarda neolitik dönem bulgularına rastlanmıştır.

MS 1. yüzyılda Romalılar, Ortaçağ’da Bizans, 1. Bulgar imparatorluğu, Sırp İmparatorluğu, 1392 yılında da Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 1912 yılında Sırbistan Krallığına, 1. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya Krallığına, ardından Yugoslavya Sosyalist Fedaral Cumhuriyetine katıldı. 1963 yılında yaşanan depremden şehir büyük zarar gördü. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti sınırları içinde kaldı.

Üsküp adı, Trak kökenli klasik dönem Grek-Roma dönemi, sınır kapısının Latince’deki adı olan ‘’Scupi’’ den gelir.

Nufusu %67 Makedon, %20 Arnavut, %5 Roman, %3 Sırp, %2 Türk,%1.5 Boşnak ve %0.5 Aromanilerden oluşur.

Kent, ortasından geçen Vardar Nehri nedeniyle ikiye ayrılmış gibidir. Yahya Kemal Beyatlı Ve Rahibe Terasa Üsküp doğumlu tanınmış kişilerdir.

Vardar Nehri üzerindeki Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, heykellerin bulunduğu caddeyi birleştiren bir işlev de görmektedir.

2.Philip, (B. İskender’in babası) doğudan köprünün diğer ucundaki at üzerindeki oğluna bakmaktadır. Philp’in heykelinin hemen yanında Büyük İskender’in anne karnındaki halinden, annesiyle geçirdiği çocukluk dönemini betimleyen bir heykel var.

Köprünün doğu kısmında, Yunanistan’daki Akropolis benzeri yapı, Makedonya Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmakta. Batı kısmında Büyük İskender’in atı üzerinde baktığı yönde Makedonya Zafer Kapısı görülmektedir.

Öğle yemeği için verilen serbest zamanda Ercan Elez, bizi terk etmedi. Prizren’de bulamadığımız Arnavut halk ezgileri içeren CD’leri, Üsküp pazarındaki seyyar satıcıdan edindik. Aldığımız meyveleri araçta paylaştık.

Rehber Ercan Elez, Kaptanımız Gökmen Car, Filiz Oskar, Seval Oskar ve Cengiz Oktay ile birlikte Üsküp köftesi ve kuru fasulye yedik.

Rehberimiz Ercan Elez’le vedalaşmamızın ardından, Türkiyeye dönmek için yola çıktık.

Gökmen Car, Yunanistan sınırlarına girdiğimizde Kavala’da yol kenerında Kavala kurabiyesi satan işletmenin sahibini aradı. Türk usulü çayı hazırlamasını istedi.

Kavala’ya vardığımızda çayımız hazırdı.

Tur sorumlusu Osman Gazi Oktay, konuklardan turla ilgili izlenimlerini açıklamalarını istedi. Katılımcıların doldurması için, Kare Tur’un geziye ilişkin görüşlerini öğrenmek amaçlı sorular içeren formları dağıtıldı.

Geziye katılan Ulusal Eğitimciler ve dostları, tek tek geziye ilişkin duygu ve düşüncelerini açıkladılar.

Kendilerini bir ailenin fertleri gibi hissettiklerini, bir arada olmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

En kısa zamanda yeni bir gezi düzenlenmesi talebinde bulundular.

Yunan ve Türk freeshoplarında yapılan alışveriş ardından, Türkiye’ye giriş yapıldı.

Tura Keşan’dan katılan, İngiltere’ye öğrenci götüren İngilizce Öğretmeni Yunus Vezir, Keşan’da araçtan indi.

Sabah varılan İzmir’de, konuklar tura katıldığı noktalarda indiler. Marmaris’e gidecek olan Mehmet Emin Berber ve

Mehmet Akgün, İzmir Otobüs Terminali’nde bırakıldı.

Gezi’nin bu denli zevkli geçmesinde katkıları olan tüm konuklarımıza, Özellikle Sevgi, Gülce, Barışcan ve Efe’ye, rehberleriniz Osman Osman ve Ercan Elez’e, ağzından bir kez olsun hayır yanıtı çıkmayan Kaptan Gökmen Car’a, bize böyle konforlu otobüs sunduğu için Karadeveci Otobüs İşletmesi sahibi Hakkı Karadeveci’ye, Böyle güzel insanlarla çalıştığı için Kare Tur’un sahiplerinden Zeki Yılmaz’a Ulusal Eğitim olarak teşekkür ederiz.

Haber ve fotoğraf:Osman Gazi Oktay

ulusalkanal.com.tr

Balkan Turu üsküp