Türkiye-ABD arasında kritik İncirlik pazarlığı
İki ülke askeri heyetleri dün Genelkurmay Başkanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmelerin sonuç vermesi durumunda ABD uçakları, IŞİD’e saldırı için İncirlik üssünü kullanabilecek
İki ülke askeri heyetleri dün Genelkurmay Başkanlığı’nda bir araya geldi. Görüşmelerin sonuç vermesi durumunda ABD uçakları, IŞİD’e saldırı için İncirlik üssünü kullanabilecek
Türkiye ile ABD, İncirlik konusunda kritik bir pazarlığa oturdu. İki ülke askeri heyetleri dün Genelkurmay Başkanlığı’nda bir araya geldi. Ankara ile Washington arasında varılan mutabakatla Adana’daki İncirlik üssünün, IŞİD ile mücadelede için ABD’ye açılmasına ilişkin ayrıntılar ele alındı. Masada üç önemli konu başlığının olduğu öğrenildi. Görüşmelerin sonuç vermesi durumunda ABD uçakları, IŞİD’e saldırı için İncirlik üssünü kullanabilecek, silahlı ya da silahsız insansız hava araçları (İHA) İncirlik’te konuşlandırılabilecek. IŞİD’e hava harekâtı düzenleyen koalisyon ülkelerinin lojistik gereksinimleri İncirlik’ten karşılanacak.
‘EĞİT-DONAT’ PROJESİ
Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ve Avrupa Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’ndan (EUCOM) gelen askeri yetkililerden oluşan ABD heyeti, dün Genelkurmay’da Türk tarafı ile görüşmelere başladı.
Aydınlık’a ulaşan bilgilere göre, bu görüşmelerin iki önemli gündem maddesi bulunuyor. Görüşmelerde “eğit-donat” projesi çerçevesinde Suriye’deki ılımlı muhaliflere verilecek askeri eğitimin ayrıntıları ele alınırken, diğer yandan da İncirlik Üssü’ne ilişkin kritik bir pazarlık yapılacak.
ÜÇ KRİTİK KONU
Aydınlık’a ulaşan bilgilere göre, İncirlik konusunda üç önemli konu başlığı bulunuyor. Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin temelini oluşturan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması’ndaki (SEİA) düzenlemeler çerçevesinde, ABD’nin İncirlik’i IŞİD ya da Esad’a karşı bir harekât üssü olarak kullanması mümkün olmadığı için, yeni bir mutabakat metnine gereksinim olacak. Hükümet, TBMM’den aldığı yetki ile yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanabilmesine izin verdiği için, imzalanacak bir mutabakat muhtırasındaki çerçeve içinde İncirlik’i ABD’nin kullanımına açabilecek.
Masada pazarlığı yapılan konu başlıkları içinde en kritik olan, ABD uçaklarının IŞİD’e hava harekâtı düzenleyebilmek için İncirlik’i kullanabilecek olması. İncirlik’te konuşlanacak uçak sayısı, Türkiye’ye gelecek personel sayısı, hava harekâtının komutası ve kontrolüne ilişkin ayrıntılar, iki ülke askeri yetkililerinin toplantısıyla netleştirilecek.
İkinci konu başlığı ise, İncirlik’te konuşlanacak olan insansız hava araçlarına ilişkin ayrıntılar olacak. ABD yönetimi, İncirlik’te hem keşif uçuşu hem de saldırı kabiliyeti olan insansız hava araçlarının konuşlandırılmasını istiyor. İHA’ların, Suriye’de koalisyon güçlerine hem istihbarat hem de operasyonel destek sağlaması öngörülüyor. Üçüncü unsur ise İncirlik’in IŞİD’e karşı operasyon yapan koalisyon ülkelerine ait uçaklara lojistik destek sağlaması. Halen, Katar’daki hava üslerinden, Basra Körfezi ve Akdeniz’deki uçak gemilerinden kalkan uçaklar, yüklü halde uzun bir yol kat ettikleri için, IŞİD hedefleri üzerinde uzun süre kalamıyorlar. Böylece koalisyon uçaklarının etkisi kısıtlı kalıyor. ABD yönetimi bunun önüne geçebilmek için, İncirlik’i hem üs olarak kullanmak hem de diğer üslerden ve uçak gemilerinden kalkan uçaklar için lojistik merkez olarak kullanmak istiyor.
ORTA ANADOLU’DA BİR ASKERİ ÜS
Diğer konu başlığı olan, “eğit-donat” projesi çerçevesinde ise yaklaşık 2 bin Suriyeli ılımlı muhalif militanın, Orta Anadolu’da bir askeri üste eğitime tabi tutulmaları planlanıyor. Eğitimi Türk ve ABD’li askeri uzmanlar kimi zaman ortaklaşa, kimi zaman ise dönüşümlü verecek. Eğitime alınacak Suriyeli muhalifleri Türkiye’nin belirlemesi öngörülüyor.
Deniz Kahraman/Aydınlık