Ersan Şen: Böyle bir dayatma yapılamaz

Cumhurbaşkanı adaylığı için dayatılan noter onaylı yüz bin imza şartını Anayasa Hukukçusu Profesör Doktor Ersan Şen Ulusal Kanal'a değerlendirdi. "Bu ciddi bir maliyettir, seçme ve seçilme hakkını engeller" diyen Şen, noter şartına alternatif olarak E-devlet sisteminin kullanılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleriyle başlayan noter onaylı adaylık tartışması devam ediyor. Erdoğan yasada olmamasına rağmen adaylara noter şartını dayatıyor.

2019 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Meclis dışındaki parti ve kişiler 100 bin imza toplayarak Cumhurbaşkanı adayı olabilecek.

İmzalara noter şartı getirilmesi halinde her bir belge yaklaşık 150 lira olacak ve bu da toplamda 15 milyon liralık dev bir masraf ortaya çıkaracak.

Ancak noter dayatmasına Anayasa hukukçuları tepkili. Ulusal Kanal'a konuşan Profesör Doktor Ersan Şen'e göre bu durum seçme ve seçilme hakkını engelliyor.

Şen noter dayatması yerine başka alternatiflerin de olduğunu söyledi. Bunlardan biri de E-devlet sistemi. Bu sisteme hukuki bir engel de yok.

Seçme ve seçilme hakkının engellenmesinin ciddi bir sorun olduğunu belirten Profesör Şen bu durumun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve BM'de de tartışma yaratabileceğini ifade etti.

ulusal.com.tr

cumhurbaşkanı erdoğan Ersan Şen Cumhurbaşkanı adaylığı