İsrail ile Lübnan arasında doğal gaz gerginliği yaşanıyor

İsrail ile Lübnan arasında doğal gaz gerginliği yaşanıyor. İki ülkenin kara suları arasında kalan doğal gaz kaynakları paylaşılamıyor. İsrail Parlamentosu'nun kara suları sınırlarının yeniden belirlenmesi için çıkardığı yasaya Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri sert tepki gösterdi.

İsrail ile Lübnan arasında sular ısınıyor. İsrail Parlamentosu Knesset'te onaylanan kara sularının sınırlarının yeniden belirlenmesini ön gören yasa tasarısına Lübnan Meclis Başkanı'ndan sert tepki geldi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, "İsrail'in kara suları sınırı konusunda aldığı son karar, Lübnan'a karşı savaş ilan etmesiyle aynı anlama gelmektedir." dedi.

Berri, uzun zamandır İsrail ile Lübnan arasında tartışmalara neden olan bölgenin Knesset tarafından onaylanan yasa ile İsrail sınırlarına dahil edilmek istendiğine dikkat çekti. Meclis Başkanı, İsrail'in, bu bölgedeki doğal gazı çıkarmayı arzuladığını savundu.

Lübnan ile İsrail arasında yer alan 860 kilometrekarelik deniz sahası zengin doğal gaz rezervleri ile biliniyor. Lübnan hükümeti, Ocak ayında aldığı kararla kara sularında bulunan doğal gaz rezervleri alanında çalışma yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlatmış, Lübnan'ın bu girişimi İsrail medyasında tartışmalara neden olmuştu.

Lübnan'ın doğal gaz araması yapmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia eden İsrail, Amerika ve Birleşmiş Milletler'den Lübnan'a baskı yapmasını istiyor.

Doğal gaz arama ve çıkarma konusunun, bölgedeki siyasi kriz ve iki ülke arasındaki soğuk savaşı daha da artıracağı tahmin ediliyor.

ulusalkanal.com.tr

israil lübnan