Ergenekon'daki tutuklama kararlarından hep o hakimin imzası çıktı! F-Tipi'nin nöbetçileri

Önceki gün tutuklanan, Silivri’de tutuklu polis şeflerinin tahliyesini isteyen hakim Metin Özçelik, Ergenekon davası sürecinde çok sayıda tutuklama kararına imza attı. Tutuklama kararları, hep onun ‘nöbetçi hakim’ olduğu günlerde çıktı

Ergenekon'daki tutuklama kararlarından hep o hakimin imzası çıktı! F-Tipi'nin nöbetçileri

“ASRIN davası” Ergenekon klasörlerinde Metin Özçelik’in adı sıkça görülüyor. Birçok tutuklama kararının altında Özçelik’in imzası bulunuyor. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i tutuklayan hakim de oydu. Perinçek’in “Göğsü daralan yargıç” dediği Özçelik’i O’nu tanıyabileceğini düşündüğümüz Avukat Mehmet Cengiz’e sorduk. Avukat Mehmet Cengiz, Ergenekon davası sürecinde önce İşçi Partisi yöneticilerinin avukatlığını yaptı. O da tertibe uğradı. “Hakimleri yönlendirdiği” iddiasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı. İtiraz üzerine bir hafta sonra serbest bırakıldı, ancak aynı soruşturma kapsamında sanık olduğu gerekçesiyle Ergenekon davasında bir daha cübbesini giyemedi.

Cengiz’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

* AYDINLIK - Ergenekon davasında tayin edici mekanizma neydi?

CENGİZ - Yargı bir üst yapı kurumudur. Alt yapıya göre şekillenir. F tipinin egemen olduğu koşullarda yargı da buna göre kullanılmıştır. Beşiktaş’ta mevzilenen özel görevli yargı içindeki Fethullahçı yapılanma gerek Ergenekon ve gerek Balyoz davalarında tayin edici olmuştur.

‘ONUN NÖBETİNE DENK GETİRİLDİ’

* AYDINLIK - Ergenekon operasyonu sırasında bazı hakimlerin özellikle bu davalarda yetkilendirildiği ortaya çıktı. Siz bunun örneklerini yaşadınız mı?

CENGİZ - Yapılan operasyonlar bunların nöbetçi olduğu tarihlere denk getirilmiştir. 2008 Mart ayında İşçi Partisi’ne yapılan operasyon sonunda Genel Başkan Doğu Perinçek, Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever ile bazı parti yöneticileri ve Ulusal Kanal ve Aydınlık’tan Adnan Akfırat ve Serhan Bolluk da şimdi tutuklanan özel görevli yargıç Metin Özçelik’in nöbetine denk getirilerek gözaltına alındılar.

* AYDINLIK - Peki sistem nasıl işledi? Hakimle bu durumu hiç konuşmadınız mı?

CENGİZ - Önce Doğu Perinçek dışındakiler mahkemeye sevk edildiler ve tutuklandılar. Sabaha karşı Doğu Perinçek de mahkemeye getirildi. Bu arada nöbetçi hakim Metin Özçelik’in daha önce kimleri tutuklamış olduğunu öğrenmeye çalıştım. Ergenekon davası kapsamında birçok önemli kişinin tutuklanmasına bu yargıcın karar verdiğini öğrendim. Doğu Perinçek’in sorgusuna başlanmadan önce avukatı olarak hakim Özçelik’e ‘Hakim bey, dün akşamdan beri buradayız. Siz de yoruldunuz, ara verelim. Biraz sonra nöbetiniz sona erecek. Dosyayı yeni nöbetçi hakim incelesin’ dedim. Kabul etmedi. Bunun üzerine daha önce tutukladığı kişileri sayarak ‘Neden bunlar hep sizin nöbetinize denk geliyor? Bu dikkat çekici bir durumdur. Güvenmiyoruz. Çekilin’ dedim. Çekilmedi. Doğu Perinçek’in sorgusunu aldı ve mutat olduğu şekilde tutuklanmasına karar verdi. Bu yargıç bundan sonra da bu uygulamalarına devam etti. Önem verilen tutuklanacak kişiler hep onun nöbetine denk getirildi.

ÖLÇÜ KAÇIRILDI OYUN BOZULDU

* AYDINLIK - Özel görevli mahkemelerin kaldırılmasına rağmen aynı hakimler başka mahkemelerde devam ettiler...

CENGİZ - Yargıdaki F tipi yapılanma öyle anlaşılıyor ki şimdi bu mekanizmayı tersine işletiyor. Daha önce yurtseverleri tutuklanmasında kullanılan hakimler, şimdi F tipi sanıkları tahliyede değerlendirilmeye çalışılıyor. Konu, onların nöbetinde ele alınıyor. Ama ölçü kaçırılınca oyun bozuldu.

* AYDINLIK - Ama hakim kararının uygulanmamasına tepki gösterenler de oldu. Siz bir hukukçu olarak bu duruma tepki duymuyor musunuz?

CENGİZ - Bu koşullarda ‘Yargı kararlarına uyulması gerekir’, ‘Hukuk ihlal ediliyor’ söylemleri dayanaksızdır. Yargı, tertiplerin aleti olduğu zaman hukuktan söz edilemez. Olaya biçimsel değil, özü itibariyle bakmak gerekir. Doğrudur, tertip ürünü olan kararlar yok hükmündedir. Buna imza atanlar da sorumlu olurlar. Gerçek hukuk ve adalet bunu gerektirir.

AKP YARGISI MI?

* AYDINLIK - AKP yargısı oluşturuluyor söylemlerine ne diyeceksiniz?

CENGİZ - Bu tertibi karşı çıkan yargı güçleri iddia edildiği gibi, AKP’nin güçleri değil, Cumhuriyet yargısının güçleridir. Her alanda olduğu gibi yargı içinde de F tipi yapılanmaya karşı çıkmak ve F tipi yapılanmaya indirilen her darbe aynı zamanda suç ortağı olan AKP’ye indirilmiş olur. Çünkü, AKP, bu tertiplere mızrağın çuvaldan çıktığı noktada kendisine zarar verildiği şartlarda müdahale etmektedir.

Sezim Özadalı / Aydınlık