Geçici hükümetin ilk sınavı

Türkiye'yi seçime götürmek üzere kurulan geçici hükümet, ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yeni haftada yapacak. Kabinenin ilk zorlu görevi Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yapılmasını öngören Başbakanlık tezkeresi olacak. AKP'nin ortağı 2 HDP'li bakanın vekalet vererek oylamaya katılmaması bekleniyor.

Geçici hükümetin ilk sınavı

Türkiye'yi seçime götürmek üzere kurulan 63'ncü Hükümet, çalışmalarına yeni hafta ile birlikte başlayacak.

Kabinenin ilk icraatı görev dağılımı olacak. Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş’in Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işlerinden sorumlu olması, Yalçın Akdoğan’ın Hükümet sözcüsü, Cevdet Yılmaz’ın ise ekonomiyle ilgili sorumluluğun verilmesi bekleniyor.

Yeni kabinenin ilk zorlu sınavı ise Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yapılmasını öngören Başbakanlık tezkeresinin uzatılması olacak.

HDP 1 yıl önceki oylamada Irak-Suriye tezkeresine ret oyu kullanmıştı. Gözlerin çevrildiği HDP'li bakanların AKP'yi zor duruma düşürmeyeceği belirtiliyor.

HDP'li 2 bakanın tezkereye hayır dememek için vekalet vererek oylamaya katılmaması bekleniyor.

Geçici hükümet Türkiye’yi seçime götürmek üzere kurulduğu için Anayasa gereği güvenoyu alması gerekmiyor. Bağımsız 11 bakanın Meclis Genel Kurulunda yemin etmeleri bekleniyor. Bazı hukukçulara göre yemin etmelerine de gerek yok. Başbakan Davutoğlu'nun, yemin konusunu Meclis Başkanlığı’nın takdirine bıraktığı belirtiliyor.

11 bakanın yemin etmesi gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa Tezkere görüşmeleri de aynı gün yapılacak. Meclis’in Çarşamba ya da Perşembe günü olağanüstü toplanması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr