Değiştirilmesi hedeflenen tüzükle, muhalefetin söz hakkı azaltılacak

AKP'nin Meclis çalışmalarını hızlandırma iddiasıyla değiştirmeyi hedeflediği Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin yeni ayrıntılar ortay çıktı. Buna göre; Genel Kurul’da, Danışma Kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak, milletvekillerinin söz hakkı sınırlandırılacak. Tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamelerin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını da sadece hükümet isteyebilecek.

Değiştirilmesi hedeflenen tüzükle, muhalefetin söz hakkı azaltılacak

Muhalefetin söz hakkı sınırlandırılacak, gündem dışı konuşmalarda milletvekillerinin hakkı 1'er dakika olacak.

AKP'nin Meclis işlemlerini hızlandırma iddiasıyla değiştirmeyi hedeflediği Meclis İçtüzüğü çalışmalarına ilişkin yeni ayrıntılar var.

Buna göre, Genel Kurul’da, Danışma Kurulu önerileri üzerinde görüşme yapılmayacak. Grup önerisinde ise öneriyi veren gruptan bir milletvekili sadece 5 dakika süreyle önerinin gerekçesini açıklayabilecek.

Tasarı, teklif ve kanun hükmünde kararnamelerin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasına ise Hükümet karar verecek

Öneriler üzerinden komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek.

Genel Kurul'da Meclis Başkanı veya başkanvekili, gündem dışı konuşmalarda acil bir konu hakkında "Pek kısa bir söz olduğunu" belirten üyelere söz verilecek. Ancak söz süresi de bir birleşime toplam 10 dakikayı geçmemek üzere yerinden olmak şartıyla 1'er dakika izin verilecek.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, hazırladıkları yeni içtüzükle birlikte Meclis'te "Küfreden, hakaret eden, kavga çıkaran ve kavgaya sebebiyet veren" milletvekillerine para ceza kesileceğini açıklamıştı.

ulusalkanal.com.tr