Dershane kararının gerekçesi ne? AYM açıkladı

Anayasa Mahkemesi, Dershanelerin kapatılmasının iptaline ilişkin kararının gerekçelerini açıkladı. Yüksek mahkeme, iptale gerekçe olarak, eğitim ve öğrenim hakkının engellenmesi, özel teşebbüs özgürlüğünün korumasız bırakılması ve ölçülülük ilkesine aykırılığı gösterdi.

Dershane kararının gerekçesi ne? AYM açıkladı

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılması düzenlemesinin iptali yönündeki kararının gerekçesini yayımladı. Gerekçeli karar resmi gazete'de yer aldı.

Kararda, öğrencilerin sınavlara hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkanlar sağlanmadan dershanelerin kapatılmasınının "eğitim ve öğretim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlama" olduğunu vurguladı.

Kararda eğitim ve öğretim hakkının ihlal edildiği belirtilerek, şunlar denildi: "Dershanelerin doğurduğu sakıncaları önleyici tedbirler almak yerine, bu kurumları tamamen yasaklamak suretiyle dershanelerin kapatılması yoluna gidilmesi, kişilerin sınavlara hazırlık kapsamında okul dışı özel kurumlardan eğitim desteği alma imkanını ortadan kaldırmakta, bu nedenle de eğitim ve öğrenim hakkını ihlal etmektedir."

Yüksek Mahkeme tüm dershanelerin kapatılmasının özel teşşebbüs özgürlüğünü korumasız bırakacağını da vurguladı.

ulusalkanal.com.tr