Davutoğlu'nun zorlu virajı! İşte AKP'de şu sıralarda en çok konuşulan konular

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile koalisyon görüşmelerini yürüten Ahmet Davutoğlu'nun zorlu bir süreç bekliyor. Hükümet kurma çalışmalarının yanısıra AKP'de yaklaşan büyük kongre Davutoğlu'nu bir hayli zorluyor. AKP'de şu sıralarda en çok konuşulan konular "Kongrenin zamanında yapılıp yapılmayacağı ile olası erken seçimde 3 dönem kuralı işletilecek mi?" sorusu.

Davutoğlu'nun zorlu virajı! İşte AKP'de şu sıralarda en çok konuşulan konular

Türkiye'de siyaset dünyası AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerine kilitlenmiş durumda. Davutoğlu – Kılıçdaroğlu görüşmesi beklenenden uzun sürdü. Kulislere yansıyan bilgiler görüşmenin olumlu geçtiği yönündeydi. Ancak Davutoğlu'nu hükümet kurma çabalarının yanı sıra parti içinde de zorlu bir süreç bekliyor.

AKP kulislerinde koalisyon görüşmelerinden daha fazla konuşulan bir konu var. O da yaklaşan büyük kongre.

Parti içinde en çok tartışılan konular kongre, erken seçim ve üç dönemlikler. Partililer kapalı kapılar arkasında “Kongre zamanında yapılacak mı? Erken seçim halinde 3 dönem kuralı işletilecek mi?” sorularının yanıtlarını tartışıyor. Nedeni ise siyasi gelecek kaygısı yani ince hesaplar.

AKP kongresinin normalde eylül ayında yapılması gerekiyor. Bu konuda parti içinde en açık tavrı alanlar Davutoğlu ve ekibi.

Davutoğlu koalisyon hükümetini kurup kongre sınavını biran önce vermek ve Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nun kendisine destek veren genç bir ekiple yeniden oluşturmak istiyor. Bu AKP içindeki tüm ipleri eline geçirmesi açısından kritik öneme sahip.

Ancak planları hayata geçirmek o kadarda basit değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerin yanı sıra partinin duayenleri kongrenin olası erken seçimden sonraya ertelenmesi görüşünde. Partinin ağır isimlerinin istediği olmazsa, olası erken seçim öncesi AKP'de yeni küskünler ortaya çıkacak. Bu da parti oylarının dağılması anlamına gelecek.

Davutoğlu'nu zorlayan bir başka konu ise AKP'de daha öncede kargaşaya neden olan 3 dönem kuralı. Ali Babacan, Bülent Arınç, Ömer Çelik, Hüseyin Çelik, Cemil Çiçek, Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Nimet Baş, Nurettin Canikli, gibi yaklaşık 70 ismin 3 dönem yasağının bittiği belirtiliyor. Bu isimlerin olası erken seçimde davet beklemeden adaylık başvurusu yapma kararı aldığı ifade ediliyor.

Davutoğlu'nun bu konuda da kritik bir karar süreci bekliyor. Eski 3 dönemliklerle yeni 3 dönemliklerin küstürülmesi halinde partiden büyük oranda kopmalar yaşanacağı iddia ediliyor.

ulusalkanal.com.tr