5’li Konferans 27-29 Nisan’da Cenevre'de

Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kıbrıs için gayri resmi toplantı 27 ila 29 Nisan tarihlerinde yapılacak. BM'nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum Kesimi, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan katılacak..

5’li Konferans 27-29 Nisan’da Cenevre'de

Haber: Buse Gençtürk

Kıbrıs için yapılacak gayri resmi 5+1 toplantısının tarihi netleşti. Taraflar 27 ila 29 Nisan tarihlerinde Cenevre'de bir araya gelecek.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ''Bu toplantı, bir önü açık müzakere sürecinin başlangıcı değildir.'' dedi:

- 5+1'in, 2017'de Crans Montana'da çöken sürecin kaldığı yerden devamı olmaması gerekir, olmayacaktır. 5+1'de güven artırıcı önlemlerin gündem olmaması gerekir, olmayacaktır. 5+1'de 52 yıldır süren başarısız toplumlar arası görüşmeler sürecindeki konular olmayacaktır. Bu toplantı, bir önü açık müzakere sürecinin başlangıcı değildir.

KKTC Eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç da konuya ilişkin, ''Federasyon düşünülüyor bunun zeminini hazırlamaya çalışıyorlar.'' ifadelerini kullandı:

Toplantı tarihini Birleşmiş Milletler ilan etti. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, toplantıya Türkiye, İngiltere, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Rum Kesimi'nin katılacağını açıkladı. Dujarric, tarafların ortak zeminde buluşup buluşamayacağına bakılacağını kaydetti.

Ertuğruloğlu toplantıda AB temsilcisi bulunmasından KKTC tarafı olarak rahatsız olduklarını dile getirdi:

- 5+1'in yapılacağı toplantı masasında Avrupa Birliği temsilcisinin bulunmasını kabul etmiyoruz. AB'den birileri toplantının olduğu mahallelerde bulunmak istiyorlarsa bulunurlar. Cenevre'de olacaklardır mutlaka, toplantı saatleri dışında ikili temas yapabileceklerdir.

Tarihe ilişkin Türkiye'den ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, federasyon denemeleri sonuçsuz kaldığı için yeni seçeneklerin görüşüleceğini belirtti:

- Federasyon için müzakereler başarısız olduysa neyi müzakere edeceğimizi önce kendi aramızda görüşmemiz lazım. Bu konuda karar vermemiz lazım. Ondan sonra müzakerelere başlayalım ki sonuç alıcı bir ucu açık olmasın, bir müzakere başlasın ve kalıcı bir çözüm olsun istiyoruz.

Bir açıklama da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yaptı. Ertuğruloğlu, 5+1 konferansında federasyon çözümünün gündeme gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç da toplantıyı Ulusal Kanal'a değerlendirdi. Bulunç, Türklerin önündeki çözümüm KKTC'nin başka devletlerce tanıtılması olduğunu söyledi:

- Bizim tezimiz iki bağımsız egemen temelli devletli bir anlaşmanın olmasıdır yoksa uluslararası düzeyde ve BM düzeyinde iki devletli bir durum düşünülmüyor.

- Crans Montana’dan sonraki gelişmelere bakıldığında ortak zemin söz konusu değildir. Masaya oturmamız yanlış. Diplomasiyi kullanmak suretiyle Rum tarafının BM masaya oturtacağı bir diplomasi değil uluslararası düzeyde tanınması.

ingiltere ankara türkiye yunanistan KKTC GKRY federasyon müzakere Ahmet Zeki Bulunç