Baklavanın lezzet iksiri tescillendi
Ünü tüm dünyayı saran baklavaya tadını veren "sadeyağ" tescillendi, coğrafi işaret haritasına eklendi. Üretim merkezi Şanlıurfa olan yağ koyun sütünden yapılıyor. Sadeyağ çok lezzeti ama yapım süreci de oldukça zahmetli.
"Sadeyağ" Güneydoğu mutfağının sırrı... Yüzyıllık mutfak geleneği baklavaya tadını veren özel bir yağ.
Şanlıurfalılar çok uzun süredir sadeyağın patentini almak için bekliyordu. Şanlıurfa Ticaret Borsasınca yapılan başvuru sonunda onaylandı. Türk Patent ve Marka Kurumu'nca sadeyağı tescillenerek coğrafi işaret aldı.
Kentin bu önemli lezettinin tescilemesi Şanlıurfalıları sevindirdi.
Lezzeti kadar üretim zahmeti de çok olan sadeyağ, İvesi cinsi koyunların sütünden elde ediliyor.
Daha çok Tek Tek Dağı ve çevresinde yetiştirilen koyunlardan elde edilen süt, zorlu işlemlerin ardından yağ haline getiriliyor.
Elde edilen yağın kaynatılmasıyla hazırlanan sadeyağ ise yemeklere ve baklavalara lezzet katıyor.
Baklava ile özdeşleşen sadeyağ, lezzeti ve az miktarda üretilmesinden dolayı kilogramı 60 liradan satılıyor.
Sadeyağın,Türkiye ve dünya pazarına sunulabilmesi için çalışmalar yapılacak
ulusal.com.tr