Antalya'da sağlık skandalı

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Merkezi’nin, 100’e yakın kanser hastasının hayatını riske attığı iddia edildi. 2017 yılında yaşanan olayda, bir ay boyunca ışın tedavilerinin lisanssız öğrencilere yaptırıldığı ortaya çıktı. Konya 3. Bölge İdari Mahkemesi’nin ihmalleri araştırdığı davada çarpıcı ayrıntılar da yer alıyor. Haberimizde izliyoruz…

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkoloji Merkezi’nde 100’e yakın kanser hastasının hayatının riske atıldığı iddia edildi. 2017 yılında yaşanan olayda bir ay boyunca ışın tedavilerinin lisansız öğrencilere yaptırıldığı ortaya çıktı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı davada yer alan iddialara göre, sağlık fiziği uzmanının izne ayrılmasıyla yerine başka bir uzman görevlendirilmedi. Bu süre içerisinde hastalara radyasyon dozlarını, yetkileri olmadığı halde, merkezde staj yapan öğrenciler uyguladı.

Oysa ortada, 3153 sayılı Radyoloji Kanunu ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun belirlediği kriterler var.

Buna göre, tedaviler Radyoterapi Uzmanı, Sağlık Fizik Uzmanı ve teknikerler tarafından hassasiyetle yürütülmeli. Doz planlanması ve uygulaması ile ışın cihazının hassas ölçümleri lisanlı uzmanlar tarafından yapılmalı. Aksi takdirde hastalarda geri dönüşü olmayacak hasalar oluşabilir.

Savcılık suç duyurusunda yasanın diğer gereklerine de dikkat çekti. Sağlık fiziği uzmanı olmadan bir radyasyon onkolojisi kliniğinin çalıştırılamayacağı, tedavilere başlanamayacağı, mevcut tedavilerin de devam ettirilemeyeceği belirtildi.

Gelen şikayetler üzerine, Başhekim Yardımcısı Mehmet Kanpolat, yasal düzenlemelerin aksine iddialarda bulundu. Işın tedavisinde uzman fizikçiye gerek bulunmadığını, bu görevi doktorların da yapabildiğini öne sürdü.

Uzmanlara göre bu büyük ihmalden hastane yetkililerinin yanı sıra izinli uzmanın yerine lisanslı bir uzman görevlendirmeyen firma da sorumlu.

Tüm bu iddialar için soruşturma başlatıldı. Meclis'e de soru önergesi olarak taşındı. Önergede de yargı kararında da, o dönemde tedavi gören kanser hastalarının durumu için araştırma talep edildi.

ulusal.com.tr

kanser Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi