42 köylüye HES gözaltısı şoku!

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde yapımı planlanan HES’lere tepki gösteren ve Rize-Erzurum karayolunu ulaşıma kapatarak eylem yapan köylülerden 42'si hakkında soruşturma başlatıldı.

42 köylüye HES gözaltısı şoku!

İkizdere Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi'nin de hakkında da gözaltı kararı çıkarılanlar arasında yer alırken, jandarmaya ifade veren Ekşi'nin serbest bırakıldığı öğrenildi.

DEKAP Sözcüsü Ömer Şan'ın verdiği bilgilere göre, Hopa olaylarının ardından Gerze’de devam eden ve son olarak da Tortum’da 17 yaşındaki Leyla’nın davasıyla süren HES’lere karşı olan köylülere yargı baskısı, bu kez de Rize’nin İkizdere ilçesinde başlatıldı. Dönemin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2010 yılının Ekim ayında alınan ancak bugüne kadar açıklanmayan kararla ‘Doğal SİT Alanı’ olan Rize’nin İkizdere Vadisi’nde HES’lere karşı çıkan köylülerden 42'si hakkında ‘HES soruşturması’ açıldı.

HES KARŞITI KÖYLÜLER KARAYOLUNU KAPATMIŞTI

Şimşirli Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan HES projesine karşı çıkan yüzlerce köylü, iki ay önce eylem yaparak Rize-Erzurum karayolunu bir süreliğine ulaşıma kapatmış, eylem sonrasında da yolda bekleyen sürücülerden de destek görmüşlerdi. Son olarak, HES yapılması planlanan bölgeye iş makinaları getirilmesini protesto eden köylüler, HES firmasına ait iş makinalarının çalışmasına izin vermemiş, bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerinin girişimleri ile iş makineleri bölgeden çıkarıldıktan sonra eylemlerine son vermişti.

DEKAP TEMSİLCİSİ EKŞİ İFADESİNİN ARDINDAN SERBEST BIRAKILDI

Hakkında soruşturma başlatılan 42 köylüden birçoğu hakkında gözaltı kararı alındığı öğrenilirken; köylülerle birlikte HES protestolarına katılan DEKAP İkizdere Temsilcisi İsmet Ekşi’de gözaltı kararı çıkartılanlar arasında yer aldı. Hakkında ‘Yakalama ve Gözaltına Alma Tutanağı’ düzenlenen DEKAP Temsilcisi Ekşi, jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

KÖYLÜLERE 'MALA ZARAR VERME' SUÇLAMASI

Ekşi ile birlikte Şimşirli’deki HES protestosuna katılan köylülerden 42’sine, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet’, ‘Mala zarar verme’, ‘İş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ ve ‘İşyeri dokunulmazlığının ihlali’ gibi suçlamaların yöneltildiği öğrenildi.

EKŞİ: 'EYLEMCİ KÖYLÜLER YASAL HAKLARINI KULLANDI'

Gzöaltına alınarak jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakılan DEKAP Temsilcisi İsmet Ekşi, kendisinin aslen İkizdere Bayırköylü olduğunu kaydederek, köylülerle birlikte eyleme katılan yaşam savunucularının demokratik ve yasal haklarını kullanarak bölgede yapımı planlanan HES projelerini protesto ettiklerini dile getirdi.

'HES FİRMASI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU'

Ekşi, “İddia edildiği gibi ne mala, ne iş makinalarına, ne işyerine ve ne de çalışma hürriyetini kısıtlama gibi bir eylemimiz olmadı. Söz konusu kanuna muhalefet gibi bir eylem de yok ortada. Cumhuriyet Savcısı, kolluk kuvvetlerinin tutanakları ve köylülerin eylemleri sırasında çekilmiş görüntülerden tespit yaparak isimler belirlemiş. HES firması yetkililerinin yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan bir soruşturma var. İddialar tamamen asılsızdır ve yargı ile kolluk kuvvetleri bu şekilde yalan beyanlarla oyalanmaktadır. Birileri bu tür baskı ve yıldırmalarla HES’lere karşı verdiğimiz mücadelenin önünü keseceklerini zannediyor. Yanıldıklarını görecekler” diye konuştu.

'ÖNCE HES'LERİ PROTESTO ETTİ, ŞİMDİ HES YAPIYOR'

Şimşirli Köyü sınırları içerisinde HES projesi geliştiren firma sahibinin daha önce İkizdere’de düzenlenen HES protestolarına ve yürüyüşlere katıldığına dikkat çeken Ekşi, “Bu beyefendi şimdi çıkmış HES projesi yapmaya çalışıyor. Bizler dün olduğu gibi bugün de yarın da doğal yaşam alanlarımızı, tarihimizi ve kültürümüzü yok ederek, bizi yurtsuzlaştıracak, sularımızın kontrol altına alınıp ticarileştirilmesinin önünü açacak, derelerimizi ve vadilerimizi katledecek bu projelere asla izin vermeyeceğiz” dedi.

'DEVLET HUKUK DIŞI BİR İŞLEM YAPABİLİR Mİ?'

İkizdere Vadisi hakkında, daha önce 'Doğal Sit Alanı' kararı alındığını da anımsatan Ekşi, “Ancak ne gariptir ki, bu kararın duyulması ve Sayın Başbakan ve ilgili bakanların gösterdiği tepkilerin ardından bu karar bugüne kadar kamuoyuna açıklanmadı, ilan edilmedi. Ortada alınmış yargı kararları, bilimsel raporlar ve verilmiş yürütmeyi durdurma ve iptal kararları varken hala bu HES projelerinde ısrar edilmesine anlam veremiyoruz. Demokratik bir hukuk devletinde devlet, hukuk dışı, yasadışı, halkının istemediği, onaylamadığı bir işlem yapabilir mi? Yapamaz ise, demokrasiye, hukuka ve yasalara aykırı ise bu projeler, derhal bütün HES projelerinden vazgeçilmeli ve bizlerin talepleri dikkate alınmalıdır” görüşünü dile getirdi

YUSUF YAVUZ/ ulusalkanal.com.tr