Dershaneler kapatılıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı, dershaneleri kapatacak yasa taslağını hazırladı.

Dershaneler kapatılıyor mu?

Taslak, Gülen Cemaati'nin yayın organı Zaman Gazetesi'nde "eğitime darbe" başlığıyla yer aldı. Taslağa göre, dershaneler 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bitiminde tamamen kapatılıyor. Dershanelere özel okula dönüşmeleri için 3 yıl süre tanınıyor.

Taslakta, “Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde eğitim ve öğretim yapmak amacıyla ilk ve ortaöğretim kurumları açılabilir” maddesi de yer aldı. Hangi dil ve lehçelerde eğitim yapılacağı ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Dershanelerin ruhsatsız olarak çalışması halinde ise büyük cezalar öngörülüyor. Taslağa göre, ceza rakamlarının 500 bin ile 1 milyon Lira arasında olması bekleniyor.

Zaman Gazetesi, dershanelerin torba yasa içine monte edilerek Meclis'ten geçirileceğini öne sürdü.

Taslak metine, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlığın açıklamasında, habere özellikle "yalan ifadeler eklendiği" vurgulandı.

Dershanelere para cezası uygulanmayacağı belirtilen açıklamada, Zaman Gazetesi "kışkırtıcı haber yapmakla" suçlandı. Dershanelerin özel okula dönüşmesi için teşvik uygulanacağı da belirtildi.

ulusalkanal.com.tr