Erdoğan'ın ''Çaresizlik Kabinesi''

Başbakan Erdoğan'ın dün açıkladığı Bakanlar Kurulu, "Çaresizlik Kabinesi" olarak yorumlandı. Kabinenin en önemli özelliği, Erdoğan'a çok yakın olan bürokratlar ve arkadaşlarından oluşması.

Erdoğan'ın ''Çaresizlik Kabinesi''

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "dar bir oligarşik kadro" diye nitelediği Kabine'nin cemaat ile girilecek kavga öncesinde açıklanması dikkat çekti. Ulusal Kanal o isimleri araştırdı.

İşte Başbakan Erdoğan'ın "Çaresizlik Kabinesi":

İçişleri Bakanı Efkan Ala

Efkan Ala, Başbakanlık Müsteşarı ve Erdoğan'ın en yakınındaki kişilerden biri. MİT Müsteşarı, Erdoğan'ın sağ koluysa, Efkan Ala da sol kolu. Bölünme açılımının önemli enstrümanlarından... Batman ve Diyarbakır valiliği yapan Ala, açılıma 2003-2004 yıllarında başlamıştı. Ala, 2004’te Diyarbakır Sinanlı köylülerinin İşçi Partisi öncülüğünde ağalığa karşı yaptığı mitingi engellemek istedi. Ala, “Kürdistan’a gidiyorum” diyen dönemin AB Parlamento Başkanı Joseph Borell ile 2005 Nevruz’unda Diyarbakır’da PKK bayrakları sallayan Norveçli, Danimarkalı turistleri makamında ağırlayarak, hediyeler verdi. 2007’de Türk bayraklarıyla Diyarbakır’da yapılacak Birlik ve Kardeşlik Mitingi’ne katılımın engellenmesi için de yoğun çalışma yürüttü. 2008 Cumhuriyet Bayramı’nda ADD’nin Türk bayrağı ve Atatürk resmi taşımasını engelledi. ADD ile davalık oldu. Türk bayrağına şahin, PKK flamalarına güvercin kesildi. Bu icraatları nedeniyle “AB Valisi” olarak anıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Said-i Nursi sevdalısı yeni Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kabinedeki tarikatlara yakın isimlerden biri olarak biliniyor. Bozdağ, 12 Eylül Referandumu ile yargıya yapılan operasyonda önemli roller aldı. Özel Görevli Mahkemelerin Terörle Mücadele Mahkemelerine dönüştürülmesi çalışmasını yaptı. Hem Ergenekon-Balyoz gibi siyasi davalara bakan özel görevli mahkemelerin hukuk sisteminde varlığını sürdürmesini sağladı, hem de Başbakan Erdoğan’ın doğrudan müdahale edebileceği TMK 10. Maddesiyle görevli mahkemelerin kurulmasına yol açtı. Bu hamlesi nedeniyle Erdoğan’ın gözüne girdi. Bozdağ’ın Meclis’te küfür etmesi de hakkındaki ilginç bilgiler arasında yer aldı.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler

AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Erdoğan’a yakın isimlerden biri. 2006’da Başbakanlık Başdanışmanı görevine getirildi. Ardından da milletvekili oldu. İşler, “Arapça tercümanlığını yapmam nedeniyle başbaşa görüşmelerde 5 yıl boyunca Başbakanımızın yakınında bulundum. Tarihi anlara tanıklık ettiğim gibi başkalarına kolay kolay nasip olmayacak çok önemli tecrübeler de kazandım” açıklamasıyla dikkat çekmişti.

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

AKP Antalya Milletvekili Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı da yaptı. Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 26 Haziran 2008’de Türkiye’yi Kıbrıs’ta ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde işgalci ilan eden karara imza attı. Bu kararda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Kürdistan olarak söz ediliyordu. Çavuşoğlu hakkında 2003 yılındaki Azerbaycan Başkanlık seçimleriyle ilgili 1,2 milyon dolarlık bir rüşvet suçlaması bulunuyor. Azerbaycan muhalefeti, Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyi'nin seçim raporuna imza atmamak karşılığında rüşvet aldığını iddia etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi

Yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de, Başbakan Erdoğan’ın Denizli’ye geldiğinde evinde kaldığı çok güvendiği bir arkadaşı. Zeybekçi için “Erdoğan’ın sözünden çıkmaz” deniliyor. Denizli Belediye Başkanı olduğu dönem ile ilgili olarak çok sayıda yolsuzluk suçlaması bulunuyor.Bu suçlamalar arasında; belediye arazisine yapılan alışveriş merkezi, çöp torbası yolsuzluğu, mahkum edildiği tazminatları belediye bütçesinden karşılamak, yakınlarını belediyede işe almak gibi önemli yolsuzluklar bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce

Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de adı yolsuzluklara karışmış bir isim. Tuzla Belediye Başkanlığı döneminde ise Orhanlı’da Nakşibendi tarikatı için dev bir külliye inşa etti. Güllüce, Milli Görüş hareketinin bölünerek, AKP’nin kurulması döneminde 15 belediye başkanının Erbakan’a yönelik bildirisine imza attı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olduğu dönemde, Başkan Kadir Topbaş, Göztepe Parkı’na cami projesine imza attı. Topbaş, Güllüce’yi başkan vekilliği görevinden aldı. Gerekçesini şöyle açıkladı: “Vatandaşlar tarafından bana verilen yetkinin zaafa uğradığı gibi yanlış izlenimler uyandığı için böyle bir tavrı koymak zorunda kaldım.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam

AKP Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam ise 1999’da Meclis’e türbanla girdiği için tartışma yaratan ve daha sonra Amerikan vatandaşlığına geçen Merve Kavakçı’nın akrabası. Eşi Bahadır İslam ise 9 yurttaşın hayatını kaybettiği Mavi Marmara faciasında gemide doktor olarak bulunuyordu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Kılıç

Yeni Gençlik ve Spor Bakanı olan Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç da Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen bir isim. Erdoğan’ın yakın kurmay ekibinde yer alan Kılıç, uzun bir dönem özel kalem müdür yardımcılığı yaptı. Akif Çağatay Kılıç, Tayyip Erdoğan'ın birçok yurtdışı gezisinde tercümanlığını yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık da Başbakan Erdoğan’a yakın ve Genel Merkez’de sözü geçen bir isim olarak tanınıyor.

Haber: Emrah Taştan

ulusalkanal.com.tr