Süpürgenin üretim serüveni

Bir dönemin vazgeçilmez temizlik araçlarından olan süpürgeler teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini modern elektrikli aletlere bıraktı. Ancak süpürge geleneği Edirne'de devam ettirilmeye çalışılıyor.

Süpürgenin üretim serüveni

Geçmişte her evde en az bir tane bulunan süpürgeler artık yerlerini modern teknolojik süpürgelere bırakıyor. Fakat üreticiler süpürgelerin tarih olmaması için büyük çaba harcıyor.

Süpürgelerin üretimi ise büyük zahmetlerle gerçekleşiyor. Binbir emekle yetiştirilen süpürge otları satışa hazırlanmak adına usta ellerin altında tek tek düzenleniyor.

Satış sonrası kantarda tartılan süpürge otları sonunda alıcısına kavuşuyor. Ardından ise devreye usta eller giriyor ve işlemler başlıyor.

Önce otlar havuzlarda kükürtle sarartılıyor ardından ise boylarına göre kesilip dikilerek bağlanıyor. En son ise süpürgeler pazarın yolunu tutuyor.

Bir dönem 300’e yakın süpürge üreticisinin bulunduğu Edirne’de, şimdi ise üreticiler mesleklerini yaşatmak uğruna çabalıyor.

Süpürge üretimi yapan çiftçi Hayrettin Yılmaz, üretim sürecinin zorluğunu vurgulayarak üreticilerin giderek azaldığını ifade etti.

50 yıllık süpürge ustası Hamdi Gaspar ise hammadde de yaşanan fiyat yükselişine dikkat çekerek ürettikleri süpürgelerden kar elde edemediklerini belirtti.

ulusal.com.tr

Edirne Süpürge