Perinçek: Mezar taşlarını okumak o kadar da kolay değil

"Mezar taşı okumaya" indirgenerek süren Osmanlıca tartışması eğitim çevrelerini de aştı. Peki, Osmanlıca liselerde nasıl okutulacak? Genç nesillere ve bilime ne katkısı olacak? Denildiği gibi "mezar taşları" okunabilecek mi?

Liselerde okutulması öngerilen Osmanlıca dersi, genç nesillere ne kazandıracak? Ders nasıl verilecek? "mezar taşları" okunabilecek mi?

Atatürk'ün Bütün Eserleri Genel Yayın Yönetmeni Şule Perinçek Osmanlı ders vermekte zorluklar olduğu görüşünde. Atatürk'ün bütün eserleri çalışması kapsamında 8 bin sayfalık Osmanlıca belge incelenmesine öncülük eden Perinçek, Arap haflerinin Türkçe'ye uygun bir dil olmadığını söyledi.

Latin alfabesi yani Harf devrimi ile birlikte; Cumhuriyet devrimi okuma seferberliği başlattı. Perinçek o döneme damga vuran bir fotoğrafı anlattı.

Harf devrimi ile birlikte aydınlanmanın hızlandığını hatırlatan Perinçek özellikle de kadınların özgürleşesinde önemli adımlar atıldığını söyledi.

Şule Perinçek, Osmanlı Türkçesi bilmenin esas olarak akademik çevrelerde ihtiyaç olduğu görüşünde.

Atatürk'ün Bütün Eserleri Genel Yayın Yönetmeni'ne göre, Osmanlı dersi vermek mezar taşları okunacağı anlamına gelmiyor.

Liselerde Osmanlıca'yı kimin öğreticeği de yanıt bekleyen sorular arasında.

Haber: Meral Akkaya Kamera: Şengül Derin ulusalkanal.com.tr

erdoğan Davutoğlu arapça şule perinçek Türkçe atabe Osmanlıca