ABD elçilik baskınının 36. yılı

İran "4 Kasım Emperyalizmle Mücadele ve Öğrenci Günü"nün 36’ıncı yıldönümünü kutladı. Peki, 36 yıl önce, 4 Kasım 1979’da ne olmuştu? İranlı bir gurup üniversite öğrencisi başkentte bulunan Amerikan büyükelçiliğini basmış, 52 büyükelçilik personelini 444 gün boyunca rehin almıştı. Dönemin eylemcilerine mikrofon uzatan Ulusal Kanal, bugün bir müze olarak hizmet veren büyükelçilik binasına girdi.

4 Kasım 1979 günü İranlı üniversite öğrencilerinin Amerikan büyükelçiliğini işgal eyleminin üzerinden tam 36 yıl geçti.

Öğrenciler büyükelçiliği tam 444 gün boyunca işgal etti. 52 elçilik çalışanının bir buçuk yıl boyunca bu binada rehin alındığı süreç, başarısız askeri operasyonlar sonrası diplomatik girişimler sonucu sona erdi.

Ulusal Kanal hala İranlı öğrenciler tarafından kullanılan Eski ABD büyükelçilik binasına girdi.

Müze olarak kullanılan büyükelçiliğin birinci katında ses geçirmeyen toplantı odaları, sahte pasaport yapımında kullanılan malzemeler, görüntülü konuşmaya uyumlu bilgisayarlar, baskın zamanı fotoğrafları ve dinleme cihazları bulunuyor.

Sergilenenler arasında en dikkat çeken ise bölge ülkeleri ve İran hakkında toplanan istihparat raporları.

Baskın esnasında kağıt kıyma makinelerinde parçalanan raporlar öğrenciler tarafından birleştirilerek kitapçık haline getirilmiş.

Büyükelçilik baskınına katılan Muhammet Rıza Feyyaz, eylemin üzerinden 36 yıl geçmesine rağmen o günü aynı heyecanla anlatıyor. Feyyaz, "Sabah erken saatlerde ilerideki bahat dörtyolunda buluştuk. Hepimizin üzerinde İmam Humeyni’nin resimleri vardı. Onları üzerimize bantlamıştık. Yürümeye başladık ve büyükelçiliğin büyük bahçe kapısna kadar geldik. Kapı kilitliydi ve zincirlerle bağlıydı. Demir kesme makasıyla zincirleri kesip içeriye girdik. Tam o anda bazı arkadaşlar duvarlardan tırmanarak bahçeye girmeye başladılar. Biz içeri girdiğimizde Amerikalıların önemli gördükleri noktalarda siper aldıklarını gördüm ve binanın tüm kapılarını kilitlemişlerdi.Biz binaya yönelince ABD li bir güvenlik görevlisi yanımıza geldi, sanırım sorumlularıydı.Biz ona neden buraya geldiğimizi bu eylemi neden gerçekleştirdiğimizi söyledik. Daha sonra bu kişinin bizi oyaladığını anladık. Çünkü içerde büyük bir imha çalışması vardı Amerikalılar belgeleri imha ediyorlardı. Bu kişide bizimle konuşarak vakit kazandırıyordu arkadaşlarınıa. ABD’nin İran şahını iade etmemesini protesto etmek için orada olduğumuzu söyleyince bu kişi önümüzü açtı ve içeri girdik" ifadelerini kullandı.

İki ülke ilişkilerinde diplomatik krize neden olan baskının, bir diğer eylemcisi Hüseyin Dehkanpur’un ise Türk Devrimcilerine mesajı var. Dehkanpur, "Bağımsıız bir ülkeden vazgeçmesinler ve ayakları kendi ülkelerine basin. Türkiyenin zengin ve onurlu geçmişini bu güne yorumlasınlar, Türkiyenin geçmişi ABD’den ve Arvupadan eskidir. Ülke çıkarlarını düşünsünler,bağımsız düşünsünler bağımsız bir ülkeyi hayal etmeliler. Sadece İslamı değil, milli olarak, milli bağımsızlığı mutlaka savunmalılar" dedi.

Haber: Yakup Aslan

ulusalkanal.com.tr