Kıbrıs'ta taviz skandalı

Kıbrıs'ta aniden başlatılan müzakerelerde Türk tarafının taviz verdiği ortaya çıktı. Türk ve Rum müzakerecilerin Ankara ve Atina'da yaptığı çapraz görüşmelerde Türk müzakereci Kudret Özersay'ın KKTC pasaportunun kabul edilmediği öğrenildi.

Kıbrıs'ta taviz skandalı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rum Kesimi arasında aniden başlayan müzakerelerde bir skandal ortaya çıktı.

Ulusal Kanal'ın ulaştığı bilgiye göre, Türk ve Rum müzakerecilerin Atina ve Ankara'daki çapraz görüşmelerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportu krizi yaşandı.

Atina'ya gitmesi gereken Türk Müzakereci Kudret Özersay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pasaportuyla Yunanistan'a kabul edilmedi. Türk ve Yunan yetkililer arasında pasaport krizi meydana geldi. Bunun üzerine Ankara devreye girdi ve Özersay Türkiye Cumhuriyeti pasaportuyla Yunanistan'a kabul edildi.

Görüşmeler için Ankara'ya gelen Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ise Avrupa Birliği pasaportu ile Türkiye'ye giriş yaptı ve hiçbir sorun yaşanmadı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu olayı "skandal bir taviz" olarak değerlendirdi. Ulusal Kanal'a bilgi veren kaynaklar, Yunanistan'ın KKTC'yi tanımayan tavrına boyun eğildiğine dikkat çekti.

Amerikan politikalarına yön veren eski diplomatlar Morton Abramovitz ve Eric Edelman, geçtiğimiz yıl sonunda bir rapor yazarak, Kıbrıs'ta çözümün altyapısının oluştuğunu iddia etmişti. Abramovitz ve Edelman, 2004'te reddedilen Annan Planı'nın yeniden gündeme getirilebileceğini belirtmiş ve müzakereler aniden başlamıştı.

Haber: Emrah Taştan

ulusalkanal.com.tr

Kıbrıs KKTC güney kıbrıs rum kesimi