Spor söyleşisine ‘futbolda şiddet’ damgasını vurdu
Beşiktaşlı eski milli futbolcu Tümer Metin, “Futbolda şiddet filan yok. Biz toplum olarak çok gergin bir toplum olduk. Hayatın içerisinde şiddet çok fazla, hat safhada yer almaya başladı. Dolayısıyla bu statlara, dolayısıyla bu aidiyet duygusuyla bağlandığın kulüplere, dolayısıyla seyirci profiline yansıyor” dedi.
ZeytinburnuBelediyesiGençlik Merkezi’nin düzenlediği SporSöyleşileri, Türk futbolunda önemli isimleri gençlerle buluşturmaya devam ediyor. Moderatörlüğünü “Futbolun Beyefendisi” lakabıyla Türk sporseverlerinin hafızalarına kazınan Beşiktaş’ın efsane grubu “Metin-Ali-Feyyaz” üçlüsünden Ali Gültiken’in yaptığı söyleşi, bu kez milli futbolcu Tümer Metin’i konuk etti. Söyleşiye katılan gençler merak ettikleri soruları sorma imkanı bulurken, eski futbolcular da anılarını gençlere aktardı.
Programa katılan genç bir kızın takımlar arasındaki nefret ve futbolda şiddet olaylarının neye dayandığı sorusu üzerine Tümer Metin, “Futbolda şiddet filan yok. Biz toplum olarak çok gergin bir toplum olduk. Hayatın içerisinde şiddet çok fazla, hat safhada yer almaya başladı. Dolayısıyla bu statlara, dolayısıyla bu aidiyet duygusuyla bağlandığın kulüplere, dolayısıyla seyirci profiline yansıyor. Ama sadece stadyumda ya da stat etrafından yaşanan şiddetten ya da orada yaşanan olumsuzluklardan bahsetmemek lazım. Hayatın geneli gergin olmaya başladı. Metrobüste de, sokakta da, kafe içerisinde de yan yana otururken de birçok gerginlik yaşıyorsunuz” dedi.
Şiddeti üçe ayırdığını belirterek sözlerini sürdüren Tümer, “Futboldaki şiddetin üç ayağı var. Birincisi futbolcuların artık kendilerine çeki düzen vermeleri gerekiyor. Saha içi tutumlarına, davranışlarına, birbirlerine olan yaklaşımlarına dikkat etmeleri gerekiyor. İkincisi idareciler ve başkanlar verdikleri demeçlere dikkat etmesi gerekiyor. Sağduyulu olmaları lazım. Çünkü her söyledikleri çok önemli, kitlelere ulaşıyor. Bu durumda da iş çığırından çıkmış bir hal alıyor. Üç, sizlere çok büyük görevler düşüyor. İzlemeye gelen arkadaşlara, seyirci profiline büyük iş düşüyor. Affedici ve bağışlayıcı olalım ve bu işin sadece spor olduğunun farkına varalım” diye konuştu.
Programın ardından etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan eski futbolcu Ali Gültiken ise, “Gençlerle beraber olmak her zaman çok güzel, çünkü her zaman enerjik oluyorlar. Onların enerjisi bize de yansıyor ve biz daha da motive oluyoruz. Güzel olan taraf şu; konulara vakıflar, olaylara vakıflar ve çok ilgililer. Tabii bu durum inanın bizi de şaşırtıyor. Ama bu tecrübeleri onlarla paylaşmak, onlara yol gösterebilmek, onlarla ilgili ortaya çıkarabilecekleri şeyleri göstermek bizim açımızdan da güzel oluyor. Mutlu oluyoruz onlarla birlikte olmaktan” dedi.
Yaklaşık 2 saat süren söyleşi programı, eski futbolculara çiçek takdimi ile son buldu.
(İHA)