Irak'ta hükümet kurma çalışmaları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin eski başkanı ve KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo görüştü. Irak'ta yeni hükümet kurma arayışları görüşmenin ana gündem maddesiydi. Iraklılar ise Amerika'nın ülkelerinden elini çekmesini istiyor...

Amerika, Irak'taki koalisyon kurma çalışmalarına mühahale etmek istiyor. Çalışmalar hızlandı. Irak halkının tepkisini çeken görüşmenin ardından telefon teması yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da harekete geçti. Pompeo Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin eski başkanı ve KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

Telefon görüşmesinde başta Irak'taki siyasi durum olmak üzere ülkedeki taraflar arasında devam eden hükümet kurma çalışmaları konuşuldu. İki fikir alışverişinde bulundu. Irak'ta kısa süre içinde nasıl bir hükümetin kurulacağı masaya yatırıldı.

Barzani ve Pompeo, işbirliğinin sürdürülmesine vurgu yaptı. Görüşmenin McGurk ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin basına kapalı toplantısının ardından yapılması dikkat çekti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yüzlerce kişi, "ABD'nin yeni hükümet kurma sürecine müdahil olmasını" protesto etti.

ulusal.com.tr

abd ırak hükümet