Almanya skandallara kitlendi!

Dinleme skandallarıyla gündeme gelen ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA, yeni bir skandalla daha gündeme geldi. NSA'nın Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi ve aynı zamanda silah sanayii devletinden Airbus şiketi ile helikopter üreten Eurocopter şirketini takip ettiği ortaya çıktı. Alman Der Spiegel dergisi bu haftaki sayısında Alman Başbakanı Angela Merkel'e yeminini hatırlattı ve ABD ile işbirliği yapanları "ihanetle" suçladı.

Almanya skandallara kitlendi!

Almanya kamuoyu ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’nın casusluk skandallarına kilitlendi. NSA'nın Alman Başbakanı Angela Merkel'den sonra Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi ve aynı zamanda silah sanayinin devlerinden Airbus şirketi ile helikopter üreten Eurocopter şirketini de takip ettiği ortaya çıkardı. Tespit Federal Meclis bünyesinde kurulan NSA Araştırma Komisyonu'nda yapıldı.

Son skandal, ülkedeki tartışmaları daha da alevlendirdi. Federal hükümet, Alman gizli servisi BND’nin Başbakanlık Dairesi’ni 2008 yılında bilgilendirdiğini doğruladı. O dönemde de Başbakanlık Dairesi Başkanlığ'nda da, şu anda İçişleri Bakanı olarak görev Thomas de Maiziere vardı. Maiziere 14 Nisan'da verilen bir önergeye, "sanayi casusuluğuna dair bir bulguya rastlamadıklarını" söylemişti.

Alman Der Spiegel dergisi de bu haftaki sayısında hükümete "ihanet" suçlaması yöneltti. Başbakan Angela Merkel’e "görev yemini"ni hatırlatan dergi, "ABD ile işbirliği yapanları ihanetle" suçladı.

NSA’nın eski çalışanlarından Edward Snowden, Başbakanlık Dairesi çalışanları, gazeteciler ve büyük şirketlerin ABD’liler tarafından dinlendiğini açıklamıştı. Snowden, dinleme faaliyetlerinin de BND ve devlet kurumları içindeki bazı görevliler tarafından bilindiğini ancak hasır altı edildiğini belirtmişti.

Bu nedenle de BND Başkanı Schindler, İçişleri Bakanı Thomas Maiziere ve Başbakan Angela Merkel istihbarat skandalından sorumlu tutuluyor.

Federal Meclis'teki muhalefet partileri ve koalisyon ortağı olan SPD, Başbakanlık'tan ABD’nin dinleme listesini açıklamasını talep etti.

ulusalkanal.com.tr