Metal sektörünün ihracattaki payı nedir?

Ulaşımdan savunma sanayisine, otomotivden beyaz eşya üretimine iş kolunda 1 milyon 533 bin kişi istihdam ediliyor. İşte, "Medeniyetin temsili" olarak tanımlanan metal sektörünün stratejik önemi

Metal sektörünün ihracattaki payı nedir?

Üretime katkı sunuyor, ihracatın büyük bölümünü göğüslüyor.

Dayanıklılık ve kaliteyi arttırmak için kullanılan metal, Türkiye ve dünya sanayisinde önemli bir yer tutuyor. Metal, Türkiye’de ticarette de vazgeçilmez sektörlerin başında geliyor. Çalışma Bakanlığı’nın Temmuz 2019’daki verilerine göre de sektörde 1 milyon 533 bin 586 kişi istihdam ediliyor.

Bugünlerde ise metal sektörü tıkanan toplu sözleşme süreciyle gündeme geldi. İşçi ve işveren taraflarının zam oranlarında anlaşamaması işçileri harekete geçirdi. İşçiler de 6 Ocak’tan bu yana fabrikalarda iş durdurma eylemleri yapıyor.

Metal işçileri tıkanan toplu sözleşme sürecinin ardından fabrikalarda eylemlerini sürdürüyor. Peki, metal sektörünün önemi, üretime katkısı, ihracattaki payı ne?

Ulusal Kanal’a konuşan eski Demir Çelik Fabrikaları Genel Müdürü Prof. Dr. Sencer İmer, metal sektörünün ihracattaki payına da dikkat çekti.Metal, demir, çelik, çimento, alüminyum ve bakırın Türkiye’nin ihracatındaki en büyük kalemi oluşturduğunu belirtti.

İmer, metal sektöründeki işçilerin çalışma şartlarından da bahsetti.

Peki, üretimden ihracata tüm aşamalarda büyük pay sahibi olan metal sektörüne iş durdurma eylemlerinin etkisi ne olur?

HABER: SEDA AKYÜZ

KAMERA: UĞUR PİDECİ

ulusal.com.tr

metal sektörü