''3 gün önce uyardım''

18 maden işçisinin 28 Ekim’den beri sular altında kaldığı ocağın teknik nezaretçisi Ali Kurt, ‘25 Ekim’de eksiklikleri deftere geçirdim. Su baskınıyla ilgili, kontrol sondajlarıyla uyarılarımı yetkililere bildirdim’ dedi

''3 gün önce uyardım''

18 maden işçisinin 28 Ekim’den beri sular altında kaldığı ocağın teknik nezaretçisi Ali Kurt, ‘25 Ekim’de eksiklikleri deftere geçirdim. Su baskınıyla ilgili, kontrol sondajlarıyla uyarılarımı yetkililere bildirdim’ dedi

KaramanErmenek’te Has Şekerler şirketine ait 18 işçinin sular altında kaldığı kömür ocağının teknik nezaretçisi Ali Kurt, Aydınlık gazetesinden Gamze Çınlar'a konuştu. Kurt, ocakta kontrol sondajı yapılmadığını ve su baskınına yol açabilecek eksiklikleri olaydan üç gün önce teknik nezaretçi defterine yazdığını söyledi.

İki yıldır Ermenek’teki kömür ocağında teknik nezaretçi olarak görev yaptığını anlatan Kurt, “Enerji Bakanlığı’nın bize vermiş olduğu yetkiye göre 15 günde bir denetim yapıp işin emniyeti ile ilgili eksiklikleri yazıyoruz. Ben bunu yaptım. 25 Ekim’de eksiklikleri teknik nezaretçi defterine geçirdim. Su baskınıyla ilgili, kontrol sondajlarıyla ilgili bir uyarıda bulundum. Yetkililere bildirdim. Defter şu an savcılıkta. Olay yargıya intikal ettiği için daha fazla konuşmam etik değil” dedi.

‘ESKİ İMALATTAN KAYNAKLANMIŞ OLABİLİR’

Kurt, suyun eski imalattan (daha önce kömür çıkarılarak işlemi bittikten sonra kapatılan alan) ilerleme yaparken patladığına dair iddiayla ilgili ise “Eski imalatlardan kaynaklandığı ihtimali var. Su çekildikten, ocak açıldıktan sonra daha net ortaya çıkacak” diye konuştu.

Öte yandan, 18 işçinin sular altında kalmasına neden olan ihmaller, son teftiş raporunda dile getirilmişti. Raporda, en son 19, 20 Haziran 2014’te denetlenen ocakta kontrol sondajının yapılmadığı tespit edilmişti.

TEKNİK NEZARETÇİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Teknik nezaretçi, maden isletmelerinin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yaparak kanun ve ilgili yönetmeliklerde yer alan görevleri yerine getirmekle sorumlu ve yükümlü kişi olarak tanımlanır.

Teknik nezaretçinin sorumluluk ve yetki alanları arasında şunlar yer alır:

- Atandığı ve sorumlu olduğu ruhsat sahasındaki faaliyet ve üretimleri 15 günde en az bir defa denetlemek, tespitlerini ve önerilerini teknik nezaretçi defterine not etmek zorundadır.

- Atanmış olduğu işyerindeki faaliyetler ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, öneri ve önlemleri belirler. Ruhsat sahibi/vekili tarafından bu öneri ve önlemler işyerinde çalışanların görebileceği şekilde ilan edilir, yada panoya asılır.

Bu öneri ve önlemler aynı zamanda teknik nezaretçi tarafından; içeriği

Genel Müdürlükçe belirlenmiş, noter onaylı “Teknik Nezaretçi Defteri” ne rapor edilerek ruhsat sahibine bildirilir. Eksiklik ve aksaklıkların, öneri ve önlemlerin rapor edilmemesinden teknik nezaretçi, bunların yerine getirilmemesinden ruhsat sahibi sorumludur.

- İşyerinde yaptığı inceleme ve gözlemlerde işletme projesine aykırı faaliyette bulunulduğunu ve faaliyetlerin can ve mal güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturduğunu tespit etmesi durumunda maden üretimine yönelik faaliyetleri durdurur ve ilgili kurum ve kuruluşlara bildirir.

ulusalkanal.com.tr

aydınlık gazetesi rapor maden karaman gamze çınlar ermenek has şekerler sondaj ali kurt