Filipinler, ABD ile yapılacak tatbikatları durdurdu

Filipinler devleti, Amerika ile köprüleri attı.

Filipinler, ABD ile yapılacak tatbikatları durdurdu

Aylardır süren diplomatik gerginlikler sonunda savunma alanında ilk kırılma yaşandı. Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenza yaptığı açıklamada, ABD ile yapılacak tatbikatların durduruldugunu açıkladı.

‘GÜNEY ÇİN DENİZİNDE TATBİKAT İSTEMİYORUZ’

Filipin Savunma Bakanı Delfin Lorenzana’nın bu açıklaması, ABD’nin Güney Çin Denizi'nde yapacağı ortak tatbikata da tepkiydi. Lorenza, ABD ile ortak devriye ve deniz tatbikatları yapılmasının durudurulduğunu söyledi. Filipinler Savunma Bakanlığı, ABD ile Güney Çin Denizi'nde ortak tatbikat düzenlenmesini istemediklerini belirtti. Filipinler, istihbarat droneları (gözetleme uçakları) operasyonlarını da yürüten 100’ü aşkın ABD askerinin ülkeyi terk etmesi istedi. Filipinler’in kendi istihbarat ağını oluşturmakta kararlı olduğunu vurgulayan Lorenzana, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin de her yıl ABD ile ortaklaşa yürütülen 28 askeri tatbikatın durdurulması talimatını verdiğini duyurdu.

‘SADECE KENDİ BÖLGEMDE TATBİKAT YAPACAĞIM’

Duterte 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, Filipinler ordusunun yabancı ülkelerle birlikte Güney Çin Denizi'nde tatbikatlar yapmasına izin vermeyeceğini kaydetmişti. Filipinler'in başka ülkelere karşı düşmanca harekette bulunmasını istemediğini vurgulayan Duterte, “Amerika ile devriye yapmak istemiyorum, sadece kendi bölgelerimizde devriye yapmak istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

ABD ve Filipinler, nisan ayında bölgede 11 gün süren bir tatbikat yapmış, "Balikatan" (omuz omuza) adı verilen tatbikata 5 bin Amerika, 4 bin Filipinler askeri katılmıştı.

Dincer Mutlu / Canberra

ulusalkanal.com.tr

abd Filipinler